Fakta: Flera dåd i Turkiet

Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer. Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.

Den 12 januari exploderade en sprängladdning på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den islamistiska terrororganisationen IS hävdade att man var ansvarig för.

Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödade 103 människor. Terrororganisationen IS tog på sig dådet.

Explosionen var mycket kraftig och hördes i stora delar av centrala Ankara. Enligt den lokala guvernörens kansli var det en bilbomb som exploderade intill flera bussar.

Turkiets hälsominister meddelade flera timmar efter attentatet att 125 människor vårdas på sjukhus att tillståndet för 19 av dem är dödshotande.

Enligt myndigheterna dog en eller två gärningsmän i attacken.

Utegångsförbud

En säkerhetskälla pekar för Reuters ut den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK eller en rörelse med anknytning till den som ansvarig för dådet, men det har inte bekräftats. På måndag ska myndigheterna avslöja vilken grupp som är ansvarig för bombdådet.

Några timmar före bombdådet meddelades att utegångsförbud utfärdats i två kurdiskdominerade städer i sydöstra Turkiet. Turkiska styrkor inledde i december en offensiv mot PKK där utegångsförbud utfärdats i delar av storstaden Diyarbakir men även i mindre städer med övervägande kurdisk befolkning.

Den turkiska regeringen har lovat utplåna PKK och "städoperationer" är förestående i Yksekova, Nusaybin och Sirnak.

"Angriper oskyldiga"

President Recep Tayyip Erdogan uttalade sig om dådet sent på söndagskvällen.

– Terroristorganisationer riktar in sig på oskyldiga medborgare när de förlorar kampen mot våra säkerhetsstyrkor, sade han.

Han sade att staten aldrig kommer att ge upp rätten att försvara sig eller sina medborgare och att attacker av det här slaget ökar beslutsamheten att bekämpa terrorism.

Enligt Erdogan har Turkiet blivit mål för terrorattacker till följd av den regionala instabiliteten på senare år.

Facebook-förbud

Explosionen inträffade strax före klockan 19 lokal tid nära en av Ankaras största knutpunkter i kollektivtrafiken vid Kizilaytorget och inte långt från flera regeringsbyggnader, bland annat justitiedepartementet och premiärministerns kansli.

Tv-bilder visade flera brinnande fordon på platsen, bland annat en buss.

En domstol har förbjudit användning av Facebook och Twitter i Turkiet sedan bilder från explosionen delats.