Fakta: Jat och kastkonflikten

Jat är den enskilt största kastgruppen i delstaten Haryana. De utgör 27 procent av väljarkåren och har relativt stort politiska inflytande i det regionala styret.

Jat är traditionellt jordbrukare och har tidigare inte betraktats som tillhörande de lägre kasterna. Men demonstranterna har krävt att gruppen ska inkluderas i det kastbaserade kvotsystem till statliga jobb och universitet som syftar till att motverka åratal av diskriminering av lägre kaster och kastlösa.

2014 beslutade regeringen att jat skulle listas som lägre kast, men ett domstolsbeslut året därpå mottsatte sig den klassificeringen.

Källa: BBC

Samtidigt kämpar den indiska huvudstaden Delhi fortfarande med en vattenkris.

Ledare för kasten jat kom på måndagen överens om att avsluta protesterna i Haryana efter att regeringsrepresentanter lovat att tillmötesgå vissa av deras krav på särskilda kvoter för jatmedlemmar till statliga jobb och utbildningsplatser.

Protesterna kulminerade i helgen i plundring, brända butiker och blockerade vägar och tågbanor. Minst 850 tåg fick ställas in och 500 fabriker stängas.

– Jag har ingenting kvar nu, berättar en uppgiven man i staden Rohtak som fått sina butikslokaler utbrända.

Tusentals soldater sattes in för att stävja protesterna och flera demonstranter ska ha skjutits ihjäl, enligt medieuppgifter. Totalt har 19 människor mist livet och 170 skadats under oroligheterna enligt myndigheterna.

Stora delar av den närliggande indiska huvudstaden Delhi kämpar fortfarande med begränsad vattenförsörjning efter att en viktig kanal skadats i samband med att demonstranter tillfälligt tog kontroll över den. Myndigheterna varnar att det kan ta upp till två veckor att helt återställa vattenförsörjningen och uppmanar människor att fortsätta ransonera sin förbrukning.