Fakta – Donald Trump

Ålder: 69
Yrke: Affärsman
Huvudfrågor: Immigration, vapen, politisk korrekthet, att göra USA "great" igen


Donald Trump, som länge funderat på att ställa upp som presidentkandidat, slog opinionen med storm när han gick ut med sin kandidatur och bland annat utlovade en mur över hela amerikansk-mexikanska gränsen. Han har sedan dess, i motsatsen till vad alla trott, bara ökat i opinionen och gjort kontroversiella uttalanden gång på gång. 

Donald Trump har sedan han gick ut med sin kandidatur i juni fokuserat på att kritisera invandring, politisk korrekthet och vad han anser är ett USA som "aldrig vinner längre". Han har mött hård kritik från både höger och vänster men ingenting verkar kunna stoppa honom.

Länge trodde de flesta att hans kandidatur till slut skulle rinna ut i sanden, men så har inte blivit fallet. Situationen är nu sådan att fler och fler inom den republikanska eliten försökt acceptera den kontroversiella affärsmannen som ses som mer av en pragmatiker än huvudkonkurrenten Ted Cruz.

Fakta: Vann stort

Donald Trump vann stort över sina huvudmotståndare Ted Cruz och Marco Rubio i primärvalet i South Carolina.

Trump fick 32,5 procent – mot Marco Rubios 22,5 procent och Ted Cruz 22,3 procent.

Jeb Bush landade på 7,8 procent och meddelade att han avslutar sin kampanj. John Kasich fick 7,6 procent och Ben Carson 7,2.

På Demokraternas sida tog Hillary Clinton hem den åtråvärda segern när hon slog rivalen Bernie Sanders i partiets nomineringsmöte i delstaten Nevada.

Men segern var knapp. Clinton hade 52,7 procent av väljarnas stöd medan Bernie Sanders låg på 47,2 procent, när 95 procent räknats.

Donald Trumps framgång i valet i South Carolina för honom än närmare att bli den som erövrar den slutliga nomineringen, enligt Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

– Det blir tydligt nu att han tar hem segrar även i praktiken, inte bara i opinionsmätningar, säger Frida Stranne.

Att han i det långa loppet framstår som toppkandidaten är svårt att ta in, anser hon.

– Han bryter mot alla regler, han har ingen politisk erfarenhet alls och han är framför allt oförskämd. Han har heller inget konkret politiskt program, utan det är väldigt mycket spontana utspel och slogans. Att han kan gå fram så starkt med den typen av jargong och attityd är överraskande.

► LÄS MER:  7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

Främst har det att göra med att det finns en mycket stark misstro mot politikerna och etablissemanget i Washington, säger Frida Stranne.

– Sedan uppfattas han ju som en "doer", en som får saker gjorda och som kan röra om.

När Jeb Bush nu avslutar sin kampanj finns det ingen moderat kandidat kvar som har en reell chans, konstaterar hon.

– Trump, Rubio och Cruz är alla extremt konservativa. Det är kandidater från den absoluta högerkanten som kommer att göra upp om det här.

Risk finns att mittenväljarna känner sig alienerade, säger Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han framhåller samtidigt att nästan 70 procent av väljarna valt att inte lägga sin röst på Trump.

– När Jeb Bush nu hoppar av kommer det att bli ett väldigt tryck inom delar av det republikanska partiet att hitta en person som kan besegra Trump, säger Dag Blanck.

Framför allt tror han att Marco Rubio gynnas av avhoppet.

► LÄS MER:  Trump vann stort i South Carolina – Jeb Bush ger upp

Vinsten i South Carolina stärker också Trumps chanser inför den viktiga supertisdagen den 1 mars, då närmare ett dussin stater ska välja sin kandidat.

– De människor som tvekar känner en medvind i hans kampanj och går från att vara tveksamma till att rösta på honom, säger Frida Stranne.

Den riktigt intressanta frågan är om Trump har nått sitt maximum, anser Dag Blanck.

– Ligger hans maximum kring 30–33 procent, och det republikanska ledarskiktet hittar en som kan ta resten, då blir det svårt för honom, säger han.