I år har det varit extremt varmt över hela jordklotet, rapporterar National Oceanic and Atmospheric Administration, NOOA . Utom kring Island och Grönland. Enligt de temperaturkartor som NOOA släppt syns Island och Grönland som en blå fläck på en annars varmröd karta. 

► LÄS MER: Döende glaciär sveps in i filtar

Orsaken till varför det är kallare just där inte helt klarlagt, men en teori är att Atlantens cirkulationer har avtagit. Golfströmmen, som är en del av dessa cirkulationer påverkas. 
– Faktumet att värmerekorden på jorden sammanfaller med en kallare Nordatland är rätt bedövande. Det finns starka bevis, inte bara från vår studie, att detta är en konsekvens från en långsiktiga minskningen av Golfströmmen, det vill säga den termohalina cirkulationen, som ett svar på den globala uppvärmningen, säger Stefan Rahmstorf vid Potsdam Institute for Climate Impact Research till Washington Post. 

► LÄS MER: 1700 privatplan till möte om klimat

När atlantströmmarna avtar smälter inte isarna på Grönland och Island i den takt som spär ut det saltrika vattnet i norra Atlanten. Vilket innebär att vattnet i Nordatlanten inte sjunker ner mot botten som tidigare, och det varmare vattnet som finns söderöver strömmar därmed inte norrut. 
På lång sikt kan de minskade Atlantströmmarna innebära klimatförändringar för länderna i Norden.
– De kortsiktiga förändringarna kommer vid någon tidpunkt att även kunna gå åt det andra hållet, jag förväntar mig inte att norra Atlanten kommer att vara rekordkallt för evigt. Men jag förväntar mig att de den termohalina cirkulationen kommer minska ytterligare under de kommande decennierna, säger Rahmsdorf till Washington Post.

► LÄS MER: Rockström: Nu eller aldrig