Malignt melanom

Hudcancerformen malignt melanom uppkommer i hudens pigmentceller. Ibland får man sjukdomen i vanliga leverfläckar eller födelsemärken, men den kan också börja direkt i huden. Märken som kliar eller blöder kan vara tecken på sjukdomen.

I maj är det Euromelanoma Day, en del av en europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer. Hudläkare runt om i Sverige kommer då att uppmärksamma detta. 

Har du några fler funderingar kring malignt melanom? Läs mer på Vårdguiden.

Satsar på solskyddsfaktor 50 när du lägger dig på stranden – för att undvika hudcancer – bör du tänka om. Du slipper antagligen bli röd och bränna dig, men solkrämen skyddar inte från alla skadliga strålar.

Det menar forskarna Håkan Olsson, professor och avdelningschef för enheten för cancerepidemiologi på Lunds Universitet och Pelle Lindqvist, docent, universitetslektor, kvinnokliniken, Karolinska Institutet.

– Sedan 80-talet har vi gjort kontroller och studier på melanompatienter. Vi ser inte att solkrämen skyddar mot melanom. Ett par av studierna visade till och med på ökad risk med solkräm, säger Håkan Olsson till SVT Nyheter.

►LÄS MER: Här är ställena vi oftast får hudcancer

Solkrämen invaggar oss därför i en falsk trygghet som ofta gör att vi exponerar oss mer för solen. I stället borde vi använda hatt eller kläder för att skydda oss mot malignt melanom – och sola måttligt, menar Håkan Olsson.

– En halvtimme mitt på dagen på sommaren, säger Håkan Olsson.

Resten av året ska man dock försöka att vistas ute så mycket som möjligt, tycker forskaren.

►LÄS MER: Soldyrkaren Glenna fick hudcancer – blev bara 26 år