Fakta: Reflextips

Tänk på att fästa reflexerna så att du syns från alla håll.

Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Att ha reflexer på skor eller knän, som ju skjuter ut när man går, är en god idé. Lågt placerade reflexer syns dessutom bättre för bilar som kör med halvljus.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med ytterligare reflexer på armar och ben.

Om en cyklist har reflexer i rak linje längs ryggraden och upp på hjälmen medför det att andra trafikanter har lättare att via cyklistens huvudrörelser avläsa i vilken riktning den är på väg.

Cyklar måste även ha lyse och reflex fram och bak samt reflexer på sidorna.

Källa: NTF och Skövde högskola

Cyklister är den grupp som står för flest allvarligt skadade i trafiken. Cyklisterna kan färdas i hög hastighet och uppfattas dessutom av andra trafikanter som svårlästa.

Men i ett forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde har man via olika experimentmiljöer kommit fram till att cyklisterna kan göra sig mer lättlästa för andra. När cyklisterna bar reflexvästar där reflexerna var placerade vertikalt så blev det lättare att avläsa vart cyklisterna var på väg.

– När vi satte en vertikalreflex på ryggen och dessutom en på hjälmen fick vi en helhet som gjorde att det bakifrån var tydligt om cyklisten tittade rakt fram. Tittade cyklisten det minsta lilla åt sidan bröts helheten och sådant är vi människor väldigt bra på att läsa av, säger en av forskarna, Mikael Johannesson, till TT.

En huvudvridning sänder helt enkelt signalen att personen är på väg att byta riktning.

Johannesson har också tips till gångtrafikanter: genom att ha reflexer på fötter och knän blir dina rörelser tydligare och mer lättlästa för andra.