För runt tio år sedan gjordes en stor studie där en halv miljon kineser rapporterade in bland annat hälsotillstånd, mat- och alkoholvanor. Forskaren Lu Qi vid Harvard-universitetet har nu följt upp resultaten från studien och kunnat visa att de som ätit kryddstark mat minst två gånger i veckan haft 10 procents lägre risk att dö. Bland de verkliga kryddätarna som åt kryddstark mat 3-7 dagar i veckan var risken hela 14 procent mindre. Resultaten har publicerats i ansedda British Medical Journal.

Chiliätandet har kunnat kopplas ihop med både hjärtsjukdomar, lungsjukdomar och cancer.

► LÄS MER: Därför ska du välja nya supergrödan teff

Tidigare studier har visat att ämnet capsaicin som finns i chilifrukter kan ha en antiinflammatorisk effekt, förbättra ämnesomsättning och förbättra bakteriefloran i magen.

Mai-Lis Hellenius, professor i att förebygga hjärtkärlsjukdomar vid Karolinska institutet, har gått igenom studien för DN:s räkning.

► LÄS MER: Nej, att dricka Coca-cola är inte som att ta heroin

–  Det är mycket intressanta resultat eftersom studien är så stor och välgjord. Det är ett gigantiskt arbete från många forskargrupper både i Kina och USA som ligger bakom detta, säger Mai-Lis Hellenius till DN.

Hon tror att vi skulle kunna få positiva hälsoeffekter i Sverige om vi drog ner på saltet, som bland annat kan leda till högt blodtryck, och i stället oftare använde chili som smaksättare.