Det är mer regel än undantag att det sista vi ser innan vi sluter ögonen på kvällen är en liten upplyst skärm i handstorlek. Och allt mer sällan är det en bok.

Vi skannar av oklickade mail och scrollar igenom flöden på Instagram och Facebook, och fort går det. Den genomsnittliga tiden vi lägger på en artikel är 15 sekunder, skriver Business insider.

Och det är en illavarslande utveckling eftersom läsning bidrar till bättre minne och mentala förmågor genom alla stadier i livet, visar forskning som publicerats i journalen Neurology. Läsare blir också bättre på att tala inför andra människor, de blir bättre tänkare, och vissa studier hävdar att de i princip blir bättre människor rent generellt.

LÄS MER: Kiropraktorn: Därför ska du aldrig sova på mage

Detta eftersom läsningen ökar vår förståelse för andra människor och därmed också gör oss bättre på att interagera socialt, enligt forskning som publicerades i Science mag.

En studie från 2009 har också visat att enbart sex minuters läsning minskar stress med 68 procent – en oslagbar metod för att snabbt göra kroppen redo för sömn. Så det finns alltså gott om belägg för att boken ska få stanna kvar på första parkett bredvid sängen.

LÄS MER: Läkaren: Därför ska du sova naken