Fakta: Svensk väljaropinion

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Svensk väljaropinions sammanvägning i juni, med förändringarna från maj inom parentes, angett i procentenheter:

Moderaterna 25,4 procent (0)

Folkpartiet 5,0 procent (0)

Centerpartiet 6,8 procent (0)

Kristdemokraterna 3,7 procent (+0.1)

Socialdemokraterna 26,7 procent (+0,3)

Vänsterpartiet 6,4 procent —0,4)

Miljöpartiet 6,4 procent (—0,6)

Sverigedemokraterna 16,4 procent (+0,4)

Feministiskt initiativ 2,1 procent (+0,1)

 

Novus Opinion genomför varje månad enligt särskild tidplan ett väljarindex för Sveriges Radio, Ekot. Resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos vägs samman. I mätningarna har sammanlagt 4 954 personer tillfrågats.

Källa: Novus/Ekot

I Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de fem största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot, får de fyra borgerliga partierna 40,9 procent mot 39,5 för S-MP-V.

Medan Allianspartierna ligger kvar på samma stöd som i maj så backar både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Socialdemokraterna ökar något för första gången sedan i januari, till 26,7 procent.

Sverigedemokraterna får sin bästa siffra hittills i Svensk väljaropinion, 16, 4 procent, en ökning med nästan en halv procentenhet.

I Skops nya mätning leder de rödgröna partierna fortfarande men de borgerliga partierna knappar in. Ledningen för S-MP-V har sedan i mars minskat från 3,5 till 1,9 procentenheter.
Det rödgröna blocket får 42,9 procent mot 41,0 för Alliansen.

Sverigedemokraterna ökar till 14 procent och Kristdemokraterna ligger med 3,6 kvar under riksdagsspärren i mätningen där förändringarna för alla enskilda partier ligger inom felmarginalen.