Gambia

Yta: 11 300 kvadratkilometer

Utgör en smal landremsa på ömse sidor om floden som också heter Gambia.

Gränsar till Atlanten i väster och Senegal i norr, söder och öster.

Antal invånare: 2 miljoner

Huvudstaden: Banjul

BNP per capita: 419 USA-dollar (2014)

Spädbarnsdödlighet: 47 per 1 000 levande födda (2015)

14 internetanvändare per 100 invånare (2013)

Viktigaste exportprodukt: jordnötter, bomull och fisk

Viktigaste exportländer: Kina, Indien och Frankrike

Källa: NE.

Sista gången Benny Ek-Williamsson var i Gambia var i april. Sedan han börjat prata offentligt om vad som händer där kan han inte längre åka tillbaka, berättar han.

– Jag har blivit hotad. Det är svårt att bedöma hoten, men alla jag känner som bor där säger att jag inte kan sätta min fot i landet nu. Då skulle jag försvinna.

Benny Ek-Williamsson är svensk men uppvuxen i Gambia. Han berättar att även utlandsgambier är rädda för att kritisera Yahya Jammeh, presidenten som sedan 20 år styr med järnhand.

– Det är ett angiverisystem som liknar Ceaușescus Rumänien.

Politisk flykting

Jainaba Bah kom som flykting till Sverige på 80-talet. Hon kände president Jammeh som ung och trodde att det skulle bli bättre efter att han tog makten i en oblodig kupp 1994. Men så blev det inte. I dag är hon aktiv i liberala oppositionspartiet Förenade demokratiska partiet (UDP). Inte heller hon vågar resa tillbaka.

Hon berättar om ett fotomontage som cirkulerat på internet, där presidenten hade en pistol på sitt ansikte.

– En journalist delade bilden och nu har de gripit och torterat honom.

Inför valet i december har pressen ökat. I våras grep och misshandlade polis ett tiotal medlemmar i UDP, inklusive partiledaren Ousainou Darboe. En av de gripna, aktivisten Solo Sandeng, avled i häktet och hade först torterats enligt Amnesty International.

Ban "kan dra åt helvete"

Både FN och Amnesty har krävt att Sandengs död ska utredas. I en intervju med fransktalande veckotidningen Jeune Afrique reagerade president Jammeh:

– Ban Ki-Moon (FN-chefen) och Amnesty International kan dra åt helvete! Vilka är de att kräva detta? Vad är problemet? Det är vanligt att folk dör i häkte eller under förhör. Ingen ska säga till mig vad jag ska göra i mitt land.

Den excentriske presidenten har tidigare sagt att han har funnit ett botemedel för aids och infertilitet, men också förbjudit barngifte och könsstympning. I december utropade han en islamisk stat och har förbjudit musik under ramadan.

I ett tal i juni i år kallade Jammeh mandinkafolket – som utgör 42 procent av befolkningen och härstammar från Mali – för "fiender" och hotade att döda dem. Talet riskerar att blåsa upp en etnisk konflikt i landet där åtta etniska grupper på det stora hela lever fredligt tillsammans.

FN:s rådgivare för förebyggande av folkmord, Adama Dieng, kallade uttalandet "extremt farligt".