Fakta: Förtroendet enligt Ipsos
00#0000000Partiledare/språkrörResultatFörändring från förra mätningenAnna Kinberg Batra (M)40+3Stefan Löfven (S)33+3Annie Lööf** (C)31-4Jan Björklund (L)27-3Jonas Sjöstedt (V)27+3Gustav Fridolin** (MP)20-6Ebba Busch Thor (KD)19+3Jimmie Åkesson (SD)19-2Isabella Lövin* (MP)140

Isabella Lövin valdes som språkrör när Åsa Romson petades. Förtroendet för henne ligger på ungefär samma nivå som företrädaren hade som nytt språkrör.

*Statistiskt signifikanta förändringar

Undersökningen genomfördes under perioden 7–16 juni i år och 1 224 telefonintervjuer genomfördes.

Den senaste tidens turbulens inom Miljöpartiet har satt tydliga spår i olika opinionsmätningar. Och nu rasar även förtroendet för språkröret Gustav Fridolin, visar en mätning som Ipsos gjort för Dagens Nyheter.

I undersökningen uppger 20 procent av de tillfrågade att de har stort eller mycket stort förtroende för honom, en nedgång med sex procentenheter jämfört med föregående mätning. Förändringen är statistiskt signifikant.

Mätningen är dessutom genomförd innan lördagens besked om att regeringen inte stoppar försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. MP har velat stoppa en försäljning och låta kolet ligga kvar i marken.

Störst förtroende har de tillfrågade för Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra som får 40 procent, en uppgång med tre procentenheter.

Statsminister Stefan Löfven (S) får 33 procent, också det en förbättring med tre procentenheter.