Fakta: Så gjordes undersökningen

Demoskop har vid två tillfällen i april snabbmätt förtroendet för landets politiker.

Vid den första undersökningen som gjordes 4–10 april genomfördes 1 162 intervjuer. Vid den andra, som gjordes 21 april, genomfördes 1 558 intervjuer.

Fråga: Hur stort förtroende har du för…? Tycker du att MP borde sitta kvar i regeringen? Tycker du att socialdemokraterna borde ta in något annat parti i regeringen eller försöka regera själva?

Statistisk säkerhet: Anna Kinberg Batras uppgång, Jonas Sjöstedts nedgång, Gustav Fridolins nedgång, Ebba Busch Thors uppgång och Åsa Romsons nedgång är statistiskt säkerställda.

Källa: Demoskop

Fakta: Så mycket förtroende får partiledaren

Partiledare 4–10 april 21 april förändring (procentenheter)

Anna Kinberg Batra (M) 32,7 39,6 6,9

Annie Lööf (C) 31,3 34,3 3,0

Ebba Busch Thor (KD) 14,6 18,3 3,7

Gustav Fridolin (MP) 26,5 15,2 -11,3

Jan Björklund (L) 26,4 28,3 1,9

Jimmie Åkesson (SD) 17,6 21,2 3,6

Jonas Sjöstedt (V) 33,1 29,1 -4,0

Stefan Löfven (S) 28,2 28,9 0,7

Åsa Romson (MP) 10,7 6,3 -4,4

Källa: Demoskop

Inte helt oväntat ger den senaste tidens turbulens kring Miljöpartiet avtryck i två färska förtroendemätningar. I Demoskops undersökning för Expressen rasar förtroendet för Gustav Fridolin med 11 procentenheter till 15 procent och Åsa Romson, som redan hade bottenplaceringen, har nu stöd av endast sex procent av väljarna.

Allvarligare är kanske att förtroendet även minskar bland de egna sympatisörerna. I en Sifo-undersökning gjord för SVT Nyheter säger 72 procent av miljöpartisterna att de har stort eller mycket stort förtroende för Gustav Fridolin, jämfört med 85 procent för ett halvår sedan. Inte ens hälften av miljöpartisterna har stort eller mycket stort förtroende för Åsa Romson (41 procent). I oktober var siffran 59 procent.

Svårt hantera

– Siffrorna speglar naturligtvis att det varit stort fokus på negativa saker och att språkrören har haft svårt att hantera situationen, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors till TT.

Han påpekar samtidigt att Gustav Fridolin tidigare har haft ett väldigt högt förtroende bland de egna, nu är det mer "normalt".

– Om man ändå har ett språkrör som ligger ungefär där förtroendet för partiledare brukar vara, så är det nog bra att ha lite is i magen och inte dra några förhastade slutsatser, säger Hinnfors.

– Vi vet från tidigare affärer att väljarna successivt brukar glömma bort. Det klingar av och man fokuserar på andra saker.

Behöver framgång

Miljöpartiets motgångar startade dock innan bostadsminister Mehmet Kaplan fick avgå och partistyrelsekandidaten Yasri Khan vägrade att ta kvinnor i hand. Att den rödgröna regeringen lagt flyktingpolitiken på EU:s lägsta nivå och att Vattenfall är på väg att sälja sina kolgruvor är två exempel på miljöpartistiska besvikelser. På sikt måste MP därför kunna visa på framgångar i regeringen om inte förtroende- och opinionssiffrorna ska urholkas, tror Hinnfors.

Sifos mätning, som är gjord mitt under brinnande MP-kris, visar att 20 procent av de tillfrågade har stort eller mycket stort förtroende för Gustav Fridolin, jämfört med 38 procent för ett halvår sedan.

Endast 7 procent har stort eller mycket stort förtroende för Åsa Romson, jämfört med 22 procent i oktober 2015.