"Fler och fler människorättsförsvarare döms till åratal i fängelse enligt Saudiarabiens antiterrorlag från 2014, medan dess allierade skamlöst stödjer kungadömets förtryck i namn av så kallat krig mot terror". James Lynch, Amnesty International.

Fakta: Raif Badawi i fängelse

Tio års fängelse och tusen piskrapp var straffet som bloggaren Raif Badawi dömdes till för att ha startat en blogg som propagerade för yttrandefrihet i Saudiarabien.

Badawi bloggade till försvar för sekularism: "Sekularism respekterar alla och förolämpar inte någon. Sekularism... är den praktiska lösningen för att lyfta länder (inklusive vårt eget land) ur tredje världen och in i den första världen".

Badawi argumenterade också för att stater och länder inte kan baseras på religion: "Stater som baseras på religion begränsar sitt folk i en cirkel av tro och rädsla", skrev han i bloggen.

Raif Badawi hyllades nyligen av EU med Sacharov-priset för tankefrihet.

Källa: The Guardian, TT

Att kvinnor fick ställa upp i lokalvalen förra månaden har lovordats, men vid sidan av det har Saudiarabien fortsatt med tillslag mot människorättsaktivister och lett en förödande bombkampanj i Jemen. Enligt Amnesty har Saudiarabien begått brott mot mänskliga rättigheter, däribland krigsbrott.

Nyligen genomfördes en massavrättning, då 47 personer dödades på en och samma dag. En av dessa var den shiamuslimske aktivisten Nimr al-Nimr, vilket lett till ökad spänning mellan ärkefienderna Iran och Saudiarabien.

"Fler och fler människorättsförsvarare döms till åratal i fängelse enligt Saudiarabiens antiterrorlag från 2014, medan dess allierade skamlöst stödjer kungadömets förtryck i namnet av så kallat krig mot terror", skriver James Lynch, vicechef för Amnesty Internationals program för Mellanöstern och Nordafrika, i ett uttalande.

Det blev starka internationella reaktioner på pryglingen av Badawi. Lynch konstaterar ett år senare att Badawi och dussintals andra samvetsfångar är kvar i fängelse och riskerar hårda bestraffningar för sin fredliga aktivism.