Branden startade i en lägenhet på översta våningen vid niotiden på lördagsmorgonen och spred sig till vinden. De boende fick snabbt lämna byggnaden.

– Man vaknar upp och det luktar lite rök, sedan tar det 30 sekunder så är nästan hela lägenheten rökfylld, säger Viktor Eriksson som bor i huset.

– Jag har aldrig varit med om något sådant här förut. Det är sjukt, man fattar inte, det går så fort.

En styrka på ett åttiotal man från räddningstjänsten var snabbt på plats för att påbörja släckningsarbetet och hjälpa folk ut ur huset på Duvnäsgatan. Samtidigt uppmanade man boende i närområdet att stänga dörrar och fönster.

Minst två personer ska ha fått lindriga rökskador.

– Man är glad att ingen blivit allvarligt skadad. Saker och ting är ju skitsamma, säger Viktor Eriksson.

Ett trapphus avspärrat

Under lördagskvällen kommer boende i tre trappuppgångar att få återvända till sina bostäder. Men den trappuppgång där branden startade hålls fortfarande avspärrad, uppger Storstockholms brandförsvar för TT. Räddningstjänsten bedömer att det finns en risk att yttertaket kan kollapsa eftersom takkonstruktionen har blivit försvagad.

– Just nu får jag förlita mig på mina vänner. Jag vet inte så mycket ännu, förutom att jag inte får komma in och hämta mina grejer, säger Viktor Eriksson.

Stadsdelsförvaltningen på Södermalm öppnade under dagen upp en evakueringslokal på en skola, där man erbjöd akut stöd med bland annat krisledare.

– Det är förfärligt när något sådant här händer, säger Margareta Östrand, stadsdelsdirektör på Södermalm.

Alla har sovplats

– De allra flesta har hemförsäkringar, vilket är jättebra. Då går försäkringsbolagen in och anvisar ett hotell. Det var någon som inte hade hemförsäkring, där vi har gått in och ordnat ett boende över natten. Så alla har någonstans att sova i natt.

På söndagen kommer ett informationsmöte att hållas, där också de stora försäkringsbolagen kommer att vara på plats.

Det är oklart hur branden uppstått. En förundersökning om grov mordbrand har inletts, uppger Stockholmspolisen.