Fakta: Valet i juni

I valet den 26 juni till parlamentets (Las Cortes) två kamrar — kongressen (underhuset) och senaten (överhuset) — var över 36,5 miljoner röstberättigade. Kongressen har 350 platser. För att nå absolut majoritet krävs alltså 176 mandat. Så här gick det:

Högerpartiet Partido Popular (PP): 137 mandat.

Socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE): 85.

Vänsteralliansen Unidos Podemos: 71.

Liberala Ciudadanos: 32.

Katalanska nationalistpartiet ERC (vänster): 9.

Katalanska nationalistpartiet CDC (borgerligt): 8.

Baskiska nationalpartiet EAJ-PNV (mittten): 5.

Baskiska nationalistpartiet EH Bildu (vänster): 2.

Kanariska nationalistpartiet CCa-PNC (borgerligt): 1.

Källa: Junta electoral central

I över åtta månader har Spanien saknat en beslutsför regering. I valen i december förra året och juni i år blev högerpartiet PP störst, men fick inte tillräckligt stort stöd för att bilda en egen regering.

På fredagskvällen stärktes det politiska dödläget ytterligare när PP-ledaren Mariano Rajoy led ett nytt nederlag i en förtroendeomröstning i kongressen, om att bilda en minoritetsregering.

Precis som i en första omröstning i onsdags fick Rajoys regeringspakt bara 170 röster, medan 180 ledamöter röstade emot.

I onsdags hade han behövt 176 röster för en absolut majoritet, men i fredagens omröstning räckte en enkel majoritet – att fler röstade ja än nej. Rajoys högerparti PP har pressat socialistpartiet PSOE att bryta det politiska dödläget genom att lägga ner sina röster och släppa fram den enkla majoriteten. Om bara sex ledamöter från nej-sidan hade lagt ner sina röster hade Mariano Rajoy kunnat bilda regering.

– Vi kan inte hålla ett nytt val, vi kan inte vara så fåniga, sade Rafael Hernando, talesperson för PP, till nyhetsbyrån AFP inför omröstningen.

Men PSOE deklarerade tydligt sin vägran att möjliggöra en regeringsbildning och ledamöterna rättade sig under fredagskvällens omröstning efter partipiskan.

– Vi kommer att göra vad vi sade under valrörelsen att vi skulle göra, nämligen att inte tillåta Rajoy att vara kvar som regeringschef, sade partiets talesperson Antonio Hernando till AFP på torsdagen.

Om en överenskommelse inte nås de kommande två månaderna väntar troligen nyval i december, vilket i så fall blir det tredje valet i Spanien på ett år.