Fakta: Gången i parlamentet

Spaniens parlament (Las Cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).

I kongressen finns 350 platser. Egen majoritet kräver alltså minst 176 platser.

Regeringen bildas genom att kongressen, formellt på inrådan av kungen, utser premiärminister.

Den 1 mars inleder parlamentet en installationsdebatt om socialistledaren Pedro Sánchez som kandidat.

Den 2 mars väntas parlamentets förtroendeomröstning om Sánchez. Får han inte absolut majoritet, och det lär han inte få, följer en andra omröstning den 5 mars då det räcker med enkel majoritet.

Om försöken att bilda regering inte lyckas senaste den 2 maj (två månader efter den första omröstningen) upplöses parlamentet och nyval utlyses. Den 26 juni är det mest sannolika datumet.

Nästa vecka ska parlamentet rösta om PSOE-ledare Pedro Sánchez ska bli landet nye premiärminister.

Parlamentsvalet i december slutade med att inget av de fyra största partier blev tillräckligt stort för att själv kunna bilda regering.

Sedan den tillförordnade premiärministern Mariano Rajoy, som leder högerpartiet PP, avstått från att försöka bilda regering gick frågan till Sánchez.

Dubbla spår

Han har de senaste dagarna förhandlat med Ciudadanos och Podemos parallellt. Till slut valde Sánchez alternativet högerut och på onsdagen skrev han och Ciudadanos partiledare Albert Rivera under en pakt om att bilda koalitionsregering. Även ett litet kanariskt regionalt parti är med i uppgörelsen.

Partierna är överens om att reformera den spanska konstitutionen, till exempel bortlyft immunitet för parlamentsledamöter, och att det inte ska hållas en folkomröstning i Katalonien om självständighet i regionen.

Eftersom Podemos kräver en katalansk folkomröstning är kollisionen total.

– Vi bryter alla förhandlingar med PSOE, sade partitoppen Íñigo Errejón på en pressträff.

Luktar nyval

I nästa veckas förtroendeomröstning i parlamentet kommer Podemos att rösta nej till Sánchez som premiärminister. Detsamma har PP lovat. Håller de sina ord kommer PSOE-Ciudadanos inte att uppnå enkel majoritet – fler ja- än nejröster – i den andra avgörande omröstningen som väntas helgen 5–6 mars.

– Deras överenskommelse är dömd att misslyckas, spår Íñigo Errejón.

Har han rätt är det mycket som talar för att Spanien går mot nyval i slutet av juni.