Fakta: Lars Løkke Rasmussen

Född den 15 maj 1964 i Vejle i Danmark. Statsminister och partiledare för borgerliga Venstre.

Ordförande för Venstres ungdomsförbund 1986-89. Förste viceborgmästare 1994-97. Valdes in i folketinget 1994. Viceordförande i Venstre 1998. Borgmästare i Frederiksborg amt (län) 1998. Inrikes- och hälsominister 2001. Finansminister 2007. Dansk statsminister 2009-2011.

Lars Løkke Rasmussen blev återigen statsminister efter folketingsvalet i juni 2015.

Fakta: Danska regeringen

Lars Løkke Rasmussen presenterade en minoritetsregering efter folketingsvalet i juni 2015. Han tog över statsministerposten från Socialdemokraternas dåvarande ledare Helle Thorning-Schmidt.

Venstre vann tillbaka regeringsmakten, men Dansk Folkeparti beskrivs som förra valets stora vinnare. Nu är Dansk Folkeparti ett av regeringens flera stödpartier.

I Løkke Rasmussens regering ingår bland annat utrikesminister Kristian Jensen, finansminister Claus Hjort Frederiksen, justitieminister Søren Pind och utlännings - och integrationsminister Inger Støjberg.

Dansk Folkepartis förra ledare Pia Kjærsgaard blev ny talman i folketinget efter valet i fjol.

Trots långa förhandlingar på onsdagen kunde inte statsminister Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre (V) övertyga regeringens stödpartier. Slutligen valde statsministern att kalla till nya möten på torsdagsmorgonen för att försöka reda ut den politiska härvan.

Förlorat förtroende

Krisen uppstod när stödpartiet Det Konservative Folkeparti (C) klargjorde att partiet inte längre har förtroende för miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen från borgerliga Venstre (V).

Konservative hävdar att ministern fört folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingarna om nya och omstridda lantbruksregler. Beräkningsmetoden för hur lantbruksreglerna påverkar miljön är en stridsfråga.

– Det senaste dygnet har vi varit vittne till ett händelseförlopp som i mina ögon är mycket extraordinärt och överraskande, sade Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens.

Förtroende för minister

Han har "mycket svårt att se" att Eva Kjer Hansen skulle ha gett felaktiga upplysningar i folketinget. Dessutom uttalade han förtroende för sin minister – och därmed är det ingen bra lösning att göra sig av med henne, konstaterar han.

Att utlysa nyval ser han som en möjlighet för att lösa knuten, men något som inte heller bedöms vara fruktbart. I stället valde statsministern att kalla in Konservative och de övriga stödpartierna till förhandlingar.

Men onsdagens försök att nå försoning lyckades inte och Konservative sade att man inte ändrat uppfattning. På torsdagsförmiddagen samlar därför Lars Løkke Rasmussen partierna Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Konservative för nya samtal.