Fakta: Flygkraschen i Egypten

Metrojets flyg 7K9260 från Sharm el-Sheikh till Sankt Peterburg försvann från radarn tidigt på morgonen den 31 oktober 22 minuter efter start. Planet kraschade i Sinaiöknen och samtliga 224 personer ombord omkom.

Satellitbilder har visat ett skarpt ljussken kring planet i samband med haveriet.

Islamiska staten (IS) har i en video tagit på sig ansvar för kraschen, men ännu inte förklarat hur organisationen gått tillväga.

Flera länder har stoppat flygningarna till Sharm el-Sheikh med hänvisning till dålig flygplatssäkerhet.

– De första observationerna gör det inte möjligt att bestämma orsaken till händelsen, sade Ayman el-Mokkadem som leder den tekniska utredningen av händelsen.

– Ett ljud hördes i den sista sekunden, fortsatte han på en presskonferens som hölls i Kairo på lördagen.

Enligt utredarna tystnade sedan svarta lådan efter att planet flugit i 23 minuter och 14 sekunder.

Från flera internationella håll har det uttryckts att en bomb låg bakom flygkatastrofen förra helge då 224 personer miste livet. Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry framhöll dock under lördagen att den egyptiskledda utredningen inte har kunnat bekräfta uppgifterna.

– Vi har inte uteslutet någon orsak, men det finns ingen sådan hypotes innan undersökningarna är över och en full rapport är klar, sade han.

Shoukry är också missnöjd med att utländska experter uttalat sig om orsakerna bakom kraschen, och att flera länder efter detta stoppat flygningar till Sharm el-Sheikh.

Strandade turister

På plats i Sharm el-Sheik finns tiotusentals strandade brittiska och ryska turister som inte kan resa hem. Både Ryssland och Storbritannien har beslutat att stoppa alla kommersiella flygningar och tomma flygplan ska nu skickas för att hämta hem resenärer.

Båda länderna har dock beslutat att semesterfirarna ska få åka hem utan bagage som av säkerhetsskäl skickas separat. Det i sin tur gör att Egypten fått begränsa antalet flygningar på grund av ett berg av bagage på flygplatsen.

Militär sätts in

Även om Egyptens militär ska ta över arbetet på plats med att få hem ryska passagerare går processen långsamt. 80 000 ryssar uppges finnas på plats i Egypten där köerna växer på flygplatsen. Brittiska flygbolag sade att under lördagen hade man enbart möjlighet att skicka sju plan och på plats i Sharm-el Sheikh finns hela 19 000 britter. Ryssland meddelade på lördagen 44 plan för att hämta hem ryska turister.

– För en timme sedan fanns mitt flyg uppsatt på tavlan. Nu är det borta, säger ryska turisten Julia Suvorova uppgifter till AFP.

En av de som dock lyckades få komma hem är Emma Turner, 34, från Kent, England.

– Jag är så tacksam över att vara hemma med min familj, sade hon efter att ha landat på Gatwick i London efter flera dagars försening.