Fakta: Trumps uttalande

Trump gjorde ett skriftligt uttalande på måndagen om att "muslimer" hyser "ett hat" mot amerikaner och att det kan leda till fler attacker. Han vill att "alla muslimer" nekas inresa i USA. Han klargjorde senare i en intervju att förbudet inte skulle omfatta personer bosatta i USA.

Affärsmannen och den republikanske presidentaspiranten har tidigare bland annat sagt sig vilja bygga en mur mot Mexiko och har förlöjligat både sina motståndare och journalister.

"Storbritannien har tidigare utfärdat inreseförbud för många personer på grund av hatpropaganda", står det i uppropet som understryker att om landet menar allvar med sitt inreseförbud måste det gälla rättvist för "såväl fattig som rik, såväl svag som mäktig".

Namninsamlingen på regeringens webbplats som initierades av en 69-årig skotsk kvinna har redan över 70 000 namnunderskrifter. Trumps uttalande om att "alla muslimer" borde nekas inresa i USA fortsätter alltså att reta.

Med mer än 10 000 underskrifter måste den nu besvaras officiellt, och över 100 000 signaturer kan leda till en debatt i parlamentet. Det är inrikesdepartementet som kan besluta om inreseförbud.

En talesperson för premiärminister David Cameron kallade på tisdagen Trumps uttalande för "splittrande, ohjälpsamt och helt enkelt felaktigt".

Samtidigt har en av Mellanösterns största butikskedjor beslutat att lyfta Trumps produkter från hyllorna i Kuwait, Saudiarabien, Qatar och Förenade Arabemiraten. Det handlar om produkter som lampor och speglar som företaget Landmark har exklusiv återförsäljningsrätt till i över 190 butiker i Mellanöstern.

I Australien anklagas tidigare premiärminister Tony Abbott för att försöka "trumpifiera" australisk politik med ett eget uttalande som för tankarna till Trumps. "Vi kan inte fortsätta förneka problemen inom islam" och "kulturer är inte jämlika" skriver Abbott i en opinionsartikel i Sydney Daily Telegraph – en artikel som snabbt kritiserades av såväl oppositionen som den statliga myndigheten för mänskliga rättigheter.