Fakta: Tv-master

Det statliga kommunikationsnätbolaget Teracom äger det digitala marknätet för tv-sändningar, och flera andra nät.

I näten distribueras bland annat Sveriges Radios kanaler, SVT:s kanaler, TV4, Kanal 5, TV6 och många betalkanaler.

Bolaget har 54 storstationer med högmast av samma typ som den i Borås. I flera av dem finns också kommunikationssystemet Rakel som ska fungera som trygg och säker kommunikation mellan medarbetare i samhällsviktiga verksamheter.

Dessutom har man omkring 600 mindre master. Teracom hyr också ut inplacering till andra tjänster som telebolag.

Masten i Borås stod klar 1959. Den var 332 meter hög, och därmed en av de högsta.

Källor: Teracom och MSB

Fakta: Fler mastattentat

Februari 1988: Övre halvan av en 326 meter hög tv- och radiomast i Sollefteå rasar efter att extrema väderförhållanden utsatt masten för onormal isbildning.

1988: En godsägare i Karlshamnstrakten döms till dagsböter efter att tillsammans med en medhjälpare ha sågat ned en tio meter hög militär radiomast.

Mars 1989: Två värnpliktiga skadas när en militär radiomast i Uppsala rasar. De två befinner sig ett tiotal meter upp i masten. Polisen misstänker att den utsatts för sabotage.

Augusti 1994: En av tullens radiomaster i Örnsköldsvik utsätts för ett sprängattentat som delvis förstör mastens betongfundament.

April 2008: En miljöaktivist, som säger sig protestera mot samhällsutvecklingen, tänder eld på en radiomast utanför Älmhult. Mannen döms senare för sabotage.

2009: En man grips med en sprängladdning vid en telemast i Alingsås. Han åtalas senare misstänkt för försök till sabotage, men frias eftersom sprängladdningen inte anses vara tillräckligt kraftfull.

Maj 2016: En kabel och en ledningsstolpe vid en mast söder om Tranemo klipps av i början av maj. Den avklippta kabeln påverkar räddningstjänstens arbete under några dagar, eftersom personalen inte kan larmas på vanligt sätt.

Maj 2016: En förundersökning om grovt sabotage inleds efter ett misstänkt attentat mot en tv- och radiomast utanför Borås sedan den över 330 meter höga Häglaredsmasten rasat.

– Det handlar om ett väldigt allvarligt brott mot en egendom som har en samhällsviktig funktion, säger kammaråklagare Patrik Tilly, som leder förundersökningsarbetet, till TT.

Åklagaren är hundraprocentigt säker på att det ligger ett sabotage bakom att den över 330 meter höga Häglaredsmasten kollapsade. Men vilka spår polisen arbetar efter vill han inte kommentera.

– Det råder förundersökningssekretess och jag vill inte spekulera i någon riktning. Polisen måste få arbetsro. Vi jobbar både brett och förutsättningslöst, säger Patrik Tilly.

Specialverktyg

Någon eller några ska med hjälp av specialverktyg ha lossat ett stort antal vajermuttrar från fundament vid masten. Enligt Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom Boxer Group, var ingreppet förenat med livsfara.

TT: Finns det anledning att tro att det handlar om någon form av insiderjobb?

– Jag vet inte och kan inte kommentera om polisen har några misstänkta. Men den som orsakat det behöver absolut inte vara anställd hos oss.

Men att det skulle kräva specialverktyg håller inte Fredrik Bäckström med om. Han är ombudsman inom telekomområdet vid fackförbundet Seko.

– Det är vanliga muttrar. Det går inte med en skiftnyckel som du har i sylådan, men du hittar en på vilken byggmarknad som helst, säger han till SVT Nyheter.

Fortsatt bevakning

Väktare fortsätter tills vidare att bevaka Teracoms 54 storstationer runt om i landet. Dessutom ska säkerhetsrutinerna ses över på nytt.

– Det pågår diskussioner om hur man ska kunna komplettera övervakningen. Det kan handla om kameror eller olika typer av larm, säger Åsa Ragnar.

Radio- och tv-masten utanför Borås är inte den enda som utsatts för sabotage den senaste tiden. I början av maj upptäcktes en avklippt kabel vid en mast söder om Tranemo, rapporterar Borås Tidning.

Även en ledningsstolpe i det området har kapats, skriver tidningen.

Den avklippta kabeln gjorde att räddningstjänsten under några dagar inte kunde larma sin personal på vanligt sätt. Enligt SvT Nyheter Väst kom under den tiden två larm som inte nådde brandmän i området.

– Ja, det stämmer att det beror på kabelbrottet, säger Per-Anders Näsström insatsledare på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund till SVT.

Händelsen, som rubriceras som sabotage, är polisanmäld.