Fakta: IS i Irak

Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har det senaste året förlorat kontrollen över delar av det territorium man tidigare lagt under sig i Irak. Antalet bombdåd utanför IS-kontrollerat område förefaller dock ha ökat.

I de senaste militärinsatserna har irakiska styrkor vunnit mark i Anbarprovinsen. Nyligen inleddes en offensiv i Nineveprovinsen. Premiärminister Haider al-Abadi har lovat att återta den IS-kontrollerade staden Mosul innan årets slut, något som många tvivlar på är möjligt.

Målstolparna vid arenan i al-Asriya är insmorda i blod. Dödssiffran stiger efter fredagens dåd som den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) tagit på sig. Minst 32 människor dödades och ett 80-tal personer skadades, uppger en lokalanställd tjänsteman för nyhetsbyrån AFP.

Många av de döda är pojkar mellan 10 och 16 år. Bilder som publicerats i sociala medier visar hur spelare i matchkläder samlats för att ta emot priser efter turneringen, intet ont anande om vad som ska hända bara sekunder senare.

Explosion under prisutdelning

– Självmordsbombaren tog sig genom folksamlingen för att komma till mitten och sprängde sig samtidigt som borgmästaren delade ut priser till spelarna, säger 18-åriga ögonvittnet Ali Nashmi till AFP.

Borgmästaren Ahmed Shaker och hans vakter finns bland de döda. 20-årige Haidar Kadhem överlevde.

– Explosionen var otroligt kraftig. De flesta som var där var unga, jag såg dem utspridda över fältet. Några var döda, andra var skadade som bad om hjälp. Allt var kaos, berättar han för AFP.

Sekteristiskt våld

Invånarna i den närliggande staden Alexandria är i huvudsak shiamuslimer. Experter har varnat för att IS, som pressats tillbaka den senaste tiden, allt mer ska återvända till sin tidigare gerillataktik.

– IS försöker blåsa liv i det sekteristiska krig som kokade över i Irak för flera år sedan och gruppen gör det genom att angripa shiamål, vanliga människor och platser, med förhoppningen om att det kommer att leda till vedergällning, säger al-Jaziras reporter Jane Arraf i en kommentar.

Pentagon kommer att föreslå att USA:s president ökar den militära närvaron i Irak för att bidra till att försöka återta den IS-kontrollerade staden Mosul.