Fakta: Misstanke om brott

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini var anställd på Karolinska universitetssjukhuset 2010–2013. Under tiden utförde han ett flertal operationer, däribland luftrörstransplantationer där tre patienter fick nya, syntetiska luftstrupar. Två av patienterna dog och den tredje blev svårt skadad.

i juni delgav Västerorts åklagarkammare Paolo Macchiarini misstanke om brott i fyra fall – två fall av grovt vållande till annans död samt två fall av grovt vållande till kroppsskada

Utöver luftstrupsoperationerna är Paolo Macchiarini även misstänkt för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation. Vad denna operation handlade om vill åklagaren inte säga.

Källa: Västerorts åklagarkammare, med flera.

Företrädare för Karolinska universitetssjukhuset har länge och envist hävdat att de tre patienter som fick nya, syntetiska luftstrupar av kirurgen Paolo Macchiarini var döende, varför ingreppen var motiverade.

I sin argumentation använder sjukhuset begreppet "vitalindikation".

"Det förelåg vitalindikation, det handlade om att rädda liv och det fanns inga andra tillgängliga behandlingsmetoder.", sade Johan Bratt, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till tidningen Dagens Medicin för ett år sedan.

"Inget livshot"

Men enligt den utredning som presenterades nyligen förelåg ingen omedelbar fara för patienterna.

– Ingen hade ett omedelbart livshot. Sjukhuset har ju använt begreppet vitalindikation, kanske i en annan mening än de flesta andra kliniker använder det. I medicinskt fackspråk handlar det om ett dödshot inom timmar, kanske dagar, kanske upp till en vecka. Men inte att man månader efter ska avlida, sade Asplund när utredningen presenterades.

I juni delgav Västerorts åklagarkammare Paolo Macchiarini misstanke om brott i fyra fall; två fall av grovt vållande till annans död samt två fall av grovt vållande till kroppsskada.

Har betydelse

Nu säger åklagaren Jennie Nordin att frågan om patienterna var döende kan ha betydelse för om åtal väcks eller inte.

– Om de har utfört en operation och säger att det förelåg vitalindikation, men det finns sakkunniga som säger att det inte alls var vitalindikation, så kan det möjligen ha betydelse, säger Jennie Nordin till Dagens Medicin.

– Det handlar om huruvida de här operationerna var nödvändiga och det enda alternativet när de utfördes. Men vi hör vad våra egna sakkunniga säger om den saken också.

Jennie Nordin har tidigare sagt att fler än Paolo Macchiarini kan komma att åtalas.