Ingen verkar än så länge ha en sammanhängande bild av gärningsmannens liv. Amerikanska medier, däribland The New York Times och The Washington Post, lägger i stället ett mödosamt pussel med hjälp av vittnesmål från dem som haft kontakt med honom. Det som har framkommit hittills är att Omar Mateen föddes i New York till föräldrar som invandrat från Afghanistan, att familjen flyttade till Orlando i Florida där Mateen gick ut gymnasiet, och att han tog en examen i straffrätt vid Indian River State College under 2006.

Misshandlade frun

De personliga framgångarna avlöste varandra. Året därpå började han arbeta som säkerhetsvakt på det internationella vaktbolaget G4S, och efter ännu ett år träffade han en tjej på sociala mediesajten Myspace. Kvinnan berättar att Omar Mateen till en början framstod som en humoristisk charmör med en dröm om att jobba som polis, och att han ägnade mycket tid på gymmet.

Efter att de gift sig och flyttade ihop förändrades Mateen och började ta kontroll över hennes liv. Han misshandlade henne, lade beslag på hennes löneutbetalningar från jobbet på dagcentret, hindrade henne från att ringa sina föräldrar, och att röra sig utanför jobbet och hemmet.

– Han slog mig. Han kunde komma hem och börja spöa upp mig om tvätten inte var färdig, eller något i den stilen, säger hon till The Washington Post.

Blev religiös

Omar Mateen brukade också ge uttryck för homofobiska åsikter när han blev arg, enligt kvinnan.

Till slut, efter två års äktenskap, fick hon nog och tog hjälp av sina föräldrar för att fly hemmet och skilja sig från honom. Efter skilsmässan som beviljades 2011 har de inte haft någon kontakt, berättar hon, förut vid ett tillfälle när han försökte skriva till henne på Facebook. The Washington Post skriver att Mateen senare fick en son med en annan kvinna, som även hon verkar ha lämnat honom.

Omar Mateen svor trohet till den sunniextremistiska terrorrörelsen IS under tiden han begick massakern. Hans första fru säger att han inte var särskilt religiös när de var gifta. En av vännerna berättar hur han blev alltmer troende efter skilsmässan, och att han genomförde en pilgrimsresa till Saudiarabien. Under de senaste åren har Mateen gjort regelbundna besökt till en lokal moské, enligt moskéns imam.

Tystlåten person

– Han var den mest tystlåtna killen, han pratade aldrig med någon, säger imamen till The Washington Post.

– Han kom för att be och gick sedan. Det fanns ingenting som tydde på att han skulle göra något våldsamt.

Imamens 20-årige son tycker dock att Omar Mateen framstod som en aggressiv person.

– Det var bara hans sätt att föra sig. Han brukade träna mycket, säger sonen.

Hatade homosexuella

Omar Mateens pappa tror att sonen i första hand drevs av hat mot homosexuella, och att massakern inte hade religiösa motiv. Pappan berättar om en utflykt till Miami där Omar Mateen ilsknade till när två män kysste varandra, och att Omar Mateen även reagerade på att sin treårige son sett männen kyssas.

– Han sa, titta på det där, de gör det där inför min son, berättar pappan i The New York Times.

G4S uppger att de genomförde en bakgrundskontroll när de anställde Omar Mateen 2007, och att de gjorde en uppföljande kontroll 2013, men att ingen av dem reste några varningsflaggor. FBI fick dock upp ögonen för Mateen under 2013 efter att kollegorna slagit larm om att han möjligtvis hade samröre med terrorgrupper.

FBI lade ner utredningen eftersom de inte lyckats leda några av misstankarna i bevis. Ett år senare upptäckte den federala polismyndigheten en möjlig koppling mellan Omar Mateen och en amerikan som sprängt sig själv till döds i Syrien, men även denna gång lades utredningen ner.

– Han pratade alltid om att döda människor, säger en före detta kollega till The New York Times.