Fakta: Irans dubbla val

Den 26 februari valdes dels ledamöter till parlamentets 290 platser, dels ledamöter till Expertrådets 88 platser.

Expertrådet är ett av landets mäktigaste organ eftersom det är ansvarigt för att utnämna Irans högste ledare.

Det inflytelserika Väktarrådet, som i sju veckor granskat registreringarna från hoppfulla kandidater, godkände 6 229 personer att ställa upp i parlamentsvalet, varav 586 kvinnor. Det var omkring hälften av alla som ville ställa upp.

Tusentals personer diskvalificerades, varav många reformister, och av de 800 som ville ställa upp till Expertrådet godkändes bara 161.

Det sittande parlamentet har dominerats av konservativa, delvis på grund av att reformister bojkottade det senaste parlamentsvalet.

Omkring 60 procent av de röstberättigade tog chansen att säga sitt i fredagens val till parlamentet och det mäktiga Expertrådet.

Minst 33 miljoner människor röstade, enligt inrikesdepartementet. Siffran väntas öka, eftersom alla röster inte hade räknats sent på lördagen.

I det dubbla valet ställdes konservativa krafter mot moderata och reformvänliga kandidater. Många av de reforminriktade kandidaterna diskvalificerades dock från att ställa upp.

De tar Teheran

President Hassan Rouhani hoppas att en allians med reformister kan begränsa den konservativa makten över parlamentet, vilket skulle ge honom en chans att driva igenom sociala och politiska reformer.

De första resultaten antydde att ingen fraktion når majoritet.

Men reformister vinner 29 av de 30 mandat som är reserverade för huvudstaden Teheran i parlamentsvalet, enligt ett tidigt valresultat med nära hälften av rösterna räknade. Det resterande mandatet går till en rivaliserande konservativ kandidat. Om resultatet står sig är det en stor framgång för president Hassan Rouhani, skriver AFP.

Ex-president vädjar

Irans förre president Akbar Hashemi Rafsanjani vädjade på lördagen till alla grupperingar att söka samarbete.

Båda valens slutresultat måste bekräftas av det konservativt dominerade Väktarrådet vilket väntas ta flera dagar.

Mandatperioden i Expertrådet är åtta år. Det leds av den 76-årige ayatolla Ali Khamenei som av naturliga skäl möjligen måste ersättas som högste ledare före nästa val.

I januari hävde USA och EU sanktioner kopplade till Irans kärnenergiprogram. Därmed gör landet global ekonomisk återkomst och kan börja exportera olja igen.