Fakta: Provisoriskt pass

Ett provisoriskt pass utfärdas och lämnas ut direkt vid ansökan och gäller för en specifik resa. Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige.

Om du hastigt måste resa och saknar gällande ordinarie pass kan du få ett provisoriskt pass som då gäller för den aktuella resan, längst sju månader. Avgiften är 980 kronor.

Du ska kunna visa legitimation och ditt behov av det provisoriska passet, till exempel genom att visa upp en biljett som styrker att du ska företa en resa.

Ett provisoriskt pass som utfärdas utomlands gäller endast för en resa, till exempel en resa åter till det land där den svenske medborgaren är bosatt eller åter till Sverige.

I utlandet är det svenska ambassader, generalkonsulat och konsulat som utfärdar provisoriskt pass. Ansökan om provisoriskt pass utomlands kostar 1 600 kronor.

Källa: Polisen

Om tio dagar drar fotbolls-EM i Frankrike igång och svenska fotbollsfans som ska se matcherna på plats packar snart väskorna.

I normalfallet kan det räcka med ett körkort som id-handling inom EU. Men sedan terrorattentaten i november i fjol råder nya omständigheter. I Frankrike gäller fortfarande undantagstillstånd.

Enligt Patric Nilsson, kansliråd på UD:s konsulära avdelning, betyder det att franska myndigheter kommer att vara ännu hårdare vid sina kontroller.

– Undantagstillståndet innebär att franska myndigheter och fransk militär kommer att vara hårda på id-kontroller, vid gränsen, på arenor, på krogen och hotellet. Många tror att det räcker med körkort, men det kommer garanterat inte räcka i sommar, säger Patric Nilsson.

En giltig id-handling är enligt honom ett pass eller ett nationellt id-kort.

– Om någon kommer fram till dig, antingen vid gränsen eller på arenan, och ber om att få se legitimation. Har du inte det blir det tal om att gå upp och köpa ett provisoriskt pass för 1 600 kronor på ambassaden, säger Patric Nilsson.