Det här innebär undantagstillstånd

Under undantagstillstånd kan myndigheterna i ett land eller i ett område tillgripa extraordinära maktbefogenheter. Det kan införas vid krig men också vid inre oroligheter och katastrofer.

Generellt ger undantagstillstånd en regering extra befogenheter att förbjuda folksamlingar och att gripa misstänkta utan formella anklagelser. Även armén kan sättas in för att upprätthålla lag och ordning. Det kan innebära att polisen ges rätt att beslagta vapen, ta del av brev, telefonsamtal och annan kommunikation som kan misstänkas uppmana eller bidra till oroligheter. Medier kan censureras.

Regeringen kan också beordra utländska medborgare att lämna landet, alternativt förbjuda personer som misstänks för att bidra till oroligheter att lämna landet.

Undantagstillstånd innebär också ofta utegångsförbud.

Källor: UD och NE

Claes-Mikael Jonsson, jurist.

Claes-Mikael Jonsson, jurist.

LO

Foto:

Frankrike införde undantagstillstånd efter de fruktansvärda terrorattentaten i Paris fredagen den 13 november. Den 26 juli skulle undantagstillståndet ha upphävts men efter attacken i Nice blir undantagstillståndet nu förlängt. Men vad innebär det egentligen? Metro har talat med en jurist som reder ut begreppet.

– Undantagstillstånd är något som är väldigt sällsynt i våra dagar, när man pratar om det i dag så vet man knappt vad det innebär, säger juristen Claes-Mikael Jonsson, expert på bland annat EU-rätt.

– De lagar och bestämmelser som normalt gäller i ett rättssamhälle åsidosätt, men i praktiken är det inte helt uppenbart vad det innebär.

► Minst 80 döda – det här vet vi om dådet i Nice

Undantagstillstånd kan kort sammanfattas som ett samhälles svar på en attack, vilket är precis vad som har hänt i Frankrike. Det innebär bland annat att polis och militär får utökade befogenheter. Man kan komma att införa utegångsförbud och inskränka människor integritet på ett sätt som annars kanske inte skulle varit lagligt.

– Man kan stoppa folk på gatan och förhöra dem utan att behöva ange närmare anledning till det, för att de pratar ett visst språk och har en viss hudfärg till exempel, säger Claes-Mikael Jonsson.


► Isabelle, 20, såg lastbilens vansinnesfärd

– När det utbryter oro i samhället så gör man sådana saker, då kan man inte ta samma hänsyn och visa samma respekt till en individs rätt till integritet.

I praktiken skulle det också kunna innebära att människor häktas och hålls fängslade på lösa grunder om man misstänker att de kan ha kopplingar till våldsdåden. Ett exempel på när undantagstillstånd har missbrukats är när Nazityskland påstod att landet var i nöd och utlyste undantagstillstånd. Makedonien och Ungern utlyste undantagstillstånd så sent som i augusti och september för att hindra flyktingar från att ta sig in i länderna olagligen.

►LÄS MER: Experten: "Attackerna är logiska"