Fakta: Syrienkriget

Syrienkriget startade 2011 först som ett fredligt uppror mot president Bashar al-Assads regim. Protesterna möttes med våld från regimens sida.

Syrienkriget bedöms hittills ha skördat runt 250 000 människoliv.

Runt 11 miljoner människor är på flykt inom och utom landet.

Det meddelade FN-sändebudet Staffan de Mistura under en presskonferens på måndagseftermiddagen. Fredssamtalen skulle egentligen ha inletts i Genève under måndagen, men sköts upp – en anledning var svårigheterna att komma överens om vilka som ska representera oppositionen.

De Mistura sade under presskonferensen att diskussionen om vilka som ska delta i samtalen fortfarande pågår. Han tryckte på att hans uppdrag är att få till stånd inkluderande fredssamtal, och att det är viktigt att kvinnor och civilsamhället finns representerade.

– Det blir ingen öppningsceremoni, sade de Mistura, väl medveten om att vägen till en fred i Syrien både blir lång och svår.

Sex månader

Samtalen är tänkta att pågå i sex månader, den första fasen på två – tre veckor kommer att fokusera på möjligheten till en bred vapenvila samt på att stoppa hotet från IS. Vapenvilan ska möjliggöra hjälpsändningar till de många nödlidande i Syrien.

– Vi känner alla att tiden är inne för att åtminstone göra ett ordenligt försök att få fram ett resultat, sade de Mistura, enligt AFP.

Under ett möte i helgen ska Kerry ha legat på ett syriskt oppositionsråd om vikten av att delta i fredssamtalen, med motiveringen att de annars riskerade att "förlora vänner". Det säger en medlem i rådet, som dock uppfattade Kerrys ord som att de handlade mer om en dialog än om förhandlingar, rapporterar AFP.

Kritik från Ryssland

Stormakterna är oense om vilka som ska ingå i oppositionen, Ryssland vill till exempel inkludera grupper som kurderna i norra Syrien, men i sin tur utesluta andra delar av oppositionen som de anser är terrorister från fredssamtalen.

Samtidigt varnar Turkiets utrikesminister för att bjuda in vad han kallar "terrorgrupper" som den kurdiska YPG-gerillan i oppositionen, rapporterar nyhetsbyråer.