Fakta: Licensjakt

Syftet med licensjakt är oftast att balansera eller reglera antalet individer av en art, för att konflikter mellan människa och djur ska kunna undvikas. Länsstyrelsen bestämmer hur många djur som får skjutas och de villkor som ska gälla under jaktperioden. De som har jakträtt får jaga.

Källa: Länsstyrelsen Dalarnas län

I måndags beslutade Naturvårdsverket att upphäva länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur i Västerbotten. Nu har ärendet tagit en ny vändning, då länsstyrelsen tagit ett nytt licensjaktbeslut. Nu får nio lodjur fällas och jakten tillåts mellan 9 mars och 15 april, rapporterar lokala medier.

Redan i februari beslutade länsstyrelsen om licensjakt på lodjur – ett beslut som dock överklagades av bland annat en förening. Naturvårdsverket satte stopp för jakten, men nu är det alltså fritt fram igen.

"Det är bara att inse att överklagningskulturen i den svenska rovdjursvärlden nu också har nått upp till oss i norra Sverige. Det är inte längre bara varg det gäller och det gör rovdjursförvaltningen onekligen mycket mer komplicerad och svårhanterad", säger Björn Jonsson, naturvårdschef på länsstyrelsen i Västerbotten, på myndighetens hemsida.