Fakta: Bikini förbjöds i USA

Tvådelad baddräkt för damer bars redan under antiken. Den moderna varianten av bikinin skapades 1946 av Louis Réard.

Med en hint åt en designer av en vågad baddräkt med namn Atome menade Réard att han hade "kluvit atomen" och gjort den mindre. Han döpte sin skapelse efter Bikiniatollen i Stilla Havet där USA genomfört ett kärnvapenprov.

I USA var bikinin förbjuden fram till 1965.

Källa: Historiska ord

Fakta: Intergender

Intergender är en person som identifierar sig mellan eller bortom kvinna/man–uppdelningen av kön. Vissa intergender känner sig både som kvinna och man, andra som om de befinner sig mellan de två kategorierna.

För nio år sedan beslutade jämställdhetsombudsmannen, i dag DO, att det inte är könsdiskriminerande att förbjuda kvinnor att bada topless.

Nu har DO i stället beslutat att det är diskriminerande att förbjuda kvinnor som definierar sig som intergender att ha bar överkropp i simhallar.

Källa: RFSL

Den anmälan som ligger till grund för det nya beslutet från diskrimineringsombudsmannen (DO) gäller en person som definierar sig själv som intergender, men som badhuspersonal uppfattade som kvinna. Personen gick med bar överkropp på ett badhus i Stockholm vilket ledde till att simhallens personal sade till personen att ta på sig på överkroppen.

Personen vägrade, avvisades från badhuset och anmälde sedan händelsen till DO.

I sitt beslut skriver DO att kommunen genom att avvisa personen har gjort sig skyldig till diskriminering av personer som definierar sig som intergender. Under tillsynen ändrade kommunen sina trivselregler och tog bort kravet för personer som "är eller uppfattas som kvinnor" att klä sig på överkroppen.

"Kolliderar med religioner"

Per Holfve, utredare vid DO, välkomnar de ändrade reglerna.

– Det kommer att påverka samhällets syn på könsfrågor i en mer inkluderande riktning, säger han till TT.

Men att tillåta alla att ha bar överkropp i simhallen är inte oproblematiskt, tycker Carina Engström, chef vid Liljeholmsbadet i Stockholm, även om det de få gånger det hänt på badet inte har skapat någon konflikt.

– Det riskerar att kollidera med andra kulturer och religioner. Det finns kvinnor som badar i heltäckande klädsel. Även de som inte har religiös eller annan kulturell bakgrund kan störas av att kvinnor badar med bar överkropp, säger hon.

Anki Johansson, som simmar runt i Liljeholmsbadets bassäng, ser däremot inga problem med bara bröst i simhallen.

– En kvinna som simmade här frågade mig om det var okej om hon simmade med bar överkropp. Hon frågade hövligt och jag sa ja, säger Anki Johansson till TT.

"Ingen som stördes"

Inte heller Mats Ivarsson, badchef i Gävle kommun ser något problem med DO–beslutet.

– En gång hade vi en kvinna här som simmade med bar överkropp. Vare sig badgäster eller personal stördes av det. Visst finns risk att det leder till sexuella trakasserier. Men det kan ju kvinnor utsättas för även om de har klädd överdel, säger han.

DO:s så kallade tillsynsbeslut är vägledande för hela landet. I praktiken innebär det att badhus riskerar att bli föremål för DO-kritik om personalen säger åt eller avvisar en kvinna för att hon har bara bröst i simhallen.