Sverige har fryst på ordenligt och de närmaste dagarna ser inte ut att ändra på det, även om södra Sverige kan få något färre minusgrader under torsdagen.

– Den milda luften berör framför allt de allra sydligaste delarna av landet, någonstans runt 0–5 minusgrader. Men annars är det kall luft över hela landet, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Fredagen ser ut att bli det kallaste dygnet den här veckan.

– Det blir lite mildare i helgen, men sedan får vi in en ny omgång med kallare luft. Allmänt kommer det att ligga kvar på minusgrader.

Så värst mycket nederbörd blir det dock inte de närmaste dagarna.

– Allra längst söderut så innebär den milda luften att det blir lite snöfall med inslag av regn. Och under fredagen kan de nordligaste delarna av landet också få in lättare snöfall.

Säsongens lägsta temperatur uppmättes i Naimakka i norra Lappland den 7 januari, minus 42,9 grader. Riktigt så kallt blir det dock inte framöver.

– I stora drag är det i fjälltrakterna i mellersta delen av landet som vi väntar de lägsta temperaturerna, men även längre norrut kan det bli lika kallt. Som lägst blir det runt 20 till 30 minusgrader den närmaste tiden.