Fakta: Peru

Perus folkmängd 2014 var 30,8 miljoner. Huvudstaden heter Lima.

Landet är en republik och den nuvarande presidenten heter Ollanta Humala. Allmänna val hålls vart femte år.

Landets ekonomi har länge varit förhållandevis stark men fattigdomen är utbredd. Goda exportinkomster från bland annat en storskalig gruvindustri och ett omfattande fiske har gynnat främst en mindre del av samhället medan befolkningen i bergen och städernas slumområden ofta lever i självhushåll och hittar sin försörjning inom den stora informella sektorn.

Perus historia är brutal, även i närtid. Strider mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och militär krävde närmare 70 000 människors liv under 1980- och 1990-talet.

Expresidenten Alberto Fujimori avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och människorättsbrott under sitt auktoritära styre på 90-talet. Dottern och presidentkandidaten Keiko Fujimori har lovat att inte använda sin makt om hon skulle bli president till att frige honom.

Källor: UI:s Landguide, Sweden Abroad

– Väljarna kräver förändring. Det är ett stort ansvar, som vi ska hedra, sade Fujimori inför jublande anhängare efter att vallokalsundersökningar visat på betryggande siffror för henne.

Med nästan 65 procent av rösterna räknade ledde den konservativa presidentkandidaten på 39,2 procent, enligt valmyndigheten. Då hon inte lyckats säkra över hälften av rösterna väntar en avgörande valomgång den 5 juni.

Där ställs hon av allt att döma mot mittenhögerkandidaten Pedro Pablo Kuczynski, som med omkring 24 procent av rösterna placerade sig en bra bit före vänsterinriktade Veronika Mendoza.

Både Fujimori och Kuczynski har gått till val på löften om att blåsa fart i landets ekonomi och bekämpa brottsligheten. Trots Fujimoris tydliga seger kan hon få det svårt i den andra valomgången. De många väljare som känner ilska över hennes fars auktoritära styre under 90-talet väntas sluta upp bakom hennes motståndare, oavsett politisk färg.

Den peruanska valkampanjen har präglats av skandaler där hälften av de ursprungliga kandidaterna diskats efter att inte ha uppfyllt krav i en ny vallag.