– De vuxna har ingen annan funktion i naturen än att hålla sig vid liv och hitta en partner. De ska inte flytta, inte bygga bo – de bara är och driver runt.

Göran Sahlén, biologilektor på Högskolan i Halmstad, om harkrankarna som det på flera håll är ovanligt gott om i år.

Fakta: Finns över hela världen

Harkrankar är ett slags myggor, som ingår i familjen Tipuloidea. De känns igen på de långa, sköra benen.

Harkrankar finns över hela världen och i Sverige finns cirka 300 olika arter.

Larverna lever i fuktig jord och de vill varken ha det för torrt eller för blött.

Vuxenperioden infaller lite olika beroende på art, men de flesta flyger under senare delen av sommaren och in på hösten. Då är främsta målet att träffa en partner och för honorna att sedan lägga ägg.

Källa: Göran Sahlén, Högskolan i Halmstad

Till P4 Halland har flera lyssnare hört av sig om det stora antalet harkrankar.

– Kommer du in i lägenheten så är det fullt och när du vaknar i lägenheten är det lika fullt igen och du dammsuger upp dem på löpande band, säger Erik Johannesson till radion.

Harkranken är ett slags mygga, men den är helt oförarglig och inte intresserad av att suga blod. Den lever bara några veckor som vuxen.

– De vuxna har ingen annan funktion i naturen än att hålla sig vid liv och hitta en partner. De ska inte flytta, inte bygga bo – de bara är och driver runt, säger Göran Sahlén, biologilektor på Högskolan i Halmstad.

Han har hört från flera håll runtom i södra Sverige att harkrankarna är ovanligt många i år.

– Det kan ha varit en gynnsam sommar med tillräckligt varma temperaturer. Det har funnits en massa mat för deras larver att käka och det har inte varit några utdragna regnperioder.

Att det finns gott om harkrankar får inga speciella följder i naturen, tror Göran Sahlén.

– Visst, fåglar äter harkrankar. Men fåglarna har så mycket att välja på, så det här blir lite överproduktion. Väldigt mycket i naturen äts inte upp.