Under dagen pågår högskoleprovet runtom i landet. Polisen misstänker att flera personer under provets gång försöker fuska med resultaten.

Enligt Jan Lundquist, huvudansvarig för högskoleprovet vid Lunds universitet, misstänker man att personerna filmar provet i realtid via olika smygkameror.

► LÄS MER: Så klarar du högskoleprovet bäst

Filmmaterialet tas emot vid en sorts sambandscentral, där andra personer samtidigt söker sig fram till svaren på frågorna via internet. I tredje ledet får fuskande provtagare reda på svaren genom en hörsnäcka.

– Vi ligger i nuläget lågt och försöker kartlägga vilken omfattning detta har Vi har informerat personalen om detta, säger Jan Lundquist.

Fusket tros pågå på vid flera provlokaler i Lund och Stockholm. I Lund har personalen redan iakttagit en person som tros delta i fusket.

Jan Lundquist säger att personen sågs titta väldigt mycket på sin klocka – kanske på grund av att den hade en inbyggd kamera. Efter första provdelen fick deltagarna därför ta av sig sina klockor.

– Fusket kan gå till på olika sätt. Man kan ha en kamera i pennan eller i en knapp, säger Jan Lundquist.

I Lund har ännu ingen gripits.

► LÄS MER: Jonas, 24, blev inte antagen – trots högst poäng på högskoleprovet

– Vi samarbetar med polisen och vet inte allt som kommer att göras. Det har förekommit indicier om det här fusket sedan förra och förrförra provtillfället. Vi kommer att vara mer vaksamma i framtiden, säger Jan Lundquist.

Enligt honom måste de fuskande personerna betala minst 10 000 kronor för att få de rätta svaren via sin hörsnäcka.