Fakta: Äktenskapstvång

Skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap skärptes 1 juli 2014.

Två nya brott infördes i brottsbalken: äktenskapstvång och vilseledande tvångsäktenskapsresa.

Att tvinga någon till äktenskap var redan straffbart, rubricerat som olaga tvång.

Genom den nya lagen blev fler handlingar straffbara.

Straffet för äktenskapstvång är fängelse i upp till fyra år.

Den som lurar någon att resa utomlands för att giftas bort under tvång kan dömas till fängelse i två år.

Källa: Regeringskansliet, TT.

Fallet i Lunds tingsrätt är unikt. En 23-årig kvinna, som redan hade en pojkvän i Sverige, skickades under falska premisser till Afghanistan under förra året. Hon hade fått reda på att hon skulle träffa flera potentiella friare, och hade möjlighet att tacka nej. Men väl på plats var vigseln redan förestående, och efter hot från pappan såg hon ingen möjlighet att fly.

– Hon var som det heter i en utsatt belägenhet, hon hade helt enkelt ingen annan utväg än att göra det som förväntades, säger rådman Lars Lindblad, som dömde i målet, till TT.

Filmade övergrepp

Totalt åtalades tre män för olika typer av brott. Förutom det påtvingade äktenskapet kidnappades även 23-åringens pojkvän i Sverige. Han blev bland annat indragen och misshandlad i en bil och sedan förd till en plats där han utsattes för sexuella ofredanden. Men där begick också de åtalade ett stort misstag genom att filma övergreppen, filmer som nu kunde användas som bevisning i tingsrätten.

Pappans kamrat döms till tre års fängelse för bland annat olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande. Den åtalade sonen går däremot helt fri, enligt tingrätten finns tecken på att det han varit inblandad i skett under tvång från pappan.

Hedersrelaterat

Enligt domslutet är det tydligt att pappan agerat för att försvara familjens anseende, och att brotten därför är hedersrelaterade. Han döms också att betala skadestånd till sin dotter på närmare 100 000 kronor. Och domen kan få stor betydelse, tror dotterns och pojkvännens målsägandebiträde.

– Det är en viktig dom inte bara för mina klienter, utan även för andra unga människor som utsätts för den här typen av brott. Att förövarna nu fälls innebär att andra utsatta kan känna att samhället står på deras sida, säger advokat Fatima Brobeck Khan, till TT

Men domen kommer att överklagas.

– Vi delar inte den här bedömningen. Jag har varit i kontakt med min klient och fått uppdraget att överklaga, säger pappans advokat Johan Sjöström, till TT.