Fakta: Honduras

Honduras är Centralamerikas näst största land och har 8,3 miljoner invånare. Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder och runt 30 procent av befolkningen lever i fattigdom.

Landet har en av de högsta mordfrekvenserna i hela världen. Enligt FN mördades 65 personer per 100 000 invånare 2014. Landets forna huvudstad, San Pedro Sula, låg fram till förra året överst på listan över världens farligaste städer.

Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden, BBC.

Cáceres sköts ihjäl i sitt hem i staden La Esperanza i början av mars. Hon var känd för sitt arbete för ursprungsbefolkningens rättigheter, miljöfrågor och sociala frågor. Mordet ledde till fördömanden från hela världen och tusentals människor samlades vid hennes begravning.

Innan hon dödades hade hon sagt att hon hotats av energibolaget DESA för att ha organiserat motståndet mot Agua Zarca-dammen.

En av de fyra gripna är anställd av DESA, som säger att bolaget inte har någon som helst koppling till mordet. En annan av de gripna är militär, medan en tredje är pensionerad militär.

– Vi ber om ursäkt till Berta Cáceres familj om det är så att en medlem av vår institution deltagit i ett så skamligt dåd, säger militärchefen Francisco Álvarez.

Berta Cáceres anhöriga och den organisation hon jobbade för uttrycker skepsis till gripandena och säger att de varit exkluderade från utredningen.

– Familjen känner tvekan inför de här gripandena eftersom misstänkta ofta tas in och sedan släpps tre veckor senare, säger hennes bror Gustavo Cáceres.