Så springer du säkert

• Undersök. Är du osäker på din hälsa: Gå förbi sjukvårdstältet och gör en liten undersökning. Är du inte så pass frisk så att du kan springa får du ett intyg och pengarna tillbaka. 

• Dryck. Drick vatten, men inte för mycket. Det kan få din kropp att falla. 

• Sjuk. Håller du på att bli förkyld? Då är det som farligast och du bör inte springa. Har du varit förkyld i flera dagar och det håller på att gå över är det okej.

Lopp med allvarlig utgång i år

• Maj 2012, Kungsholmen runt, Stockholm. En person död. 

• Maj 2012, Salomon Trail Tour, Linköping. En person död.  

• Juni 2012, St Olavsloppet, Åre. En person död. 

• Juni 2012, Vättenrundan (cykling). En person död. 

• Juni 2012, Malmömilen, Malmö. Fyra löpare förda till sjukhus. För en av dem var tillståndet allvarligt. 

• Augusti 2012, Midnattsloppet, Stockholm. Två personer fick hjärtstillestånd och hämtades med ambulans.

I snitt har knappt sex personer per år dött i samband med idrott mellan 1998 och 2011. 

Det visar en kartläggning från Folksam. Men bara under våren och sommaren i år har minst fyra personer dött endast under de allt mer populära motionsloppen. 

– Oftast beror det på ett okänt hjärtfel. Den farligaste gruppen tillhör de som springer en mil på mellan en och en och en halv timme. De har oftast inte tränat så mycket och överskattar sina krafter, säger maratongruppens tävlingsläkare Jan Thorsell, som ansvarar över en rad populära motionslopps sjukvård. 

Enligt honom är det ungefär en promille av de anmälda löparna som kollapsar. Värst drabbade är de lopp som ”alla” kan springa. 

– Med Marathon har vi inte alls samma problem. Men med Tjejmilen är det skillnad, där har vi haft många incidenter. Vissa är inte förberedda och faller för grupptrycket trots att de inte borde springa. Andra går ut alldeles för hårt och tappar krafterna efter fem kilometer.  

Just på grund av att man vill förhindra incidenter med ovana löpare har man sedan förra året lagt Tjejmilen på en lördag i stället för en söndag. 

– Många som springer ”gör Stockholm” under helgen och det säger sig självt att det inte är hälsosamt att springa en mil efter en utekväll. Med tävlingen på lördagen slipper vi sådana problem. 

Väninnorna: Vi har tränat en hel del

Väninnorna Jessica Markestad, Erika Tappe och Luisa Mannberg ska springa Tjejmilen i morgon. De har hört talas om sommarens incidenter i löpspåren men är inte oroliga att själva tuppa av.

– Nej, vi har tränat en hel del och en mil är inte en jättelång sträcka om man sprungit det förut. Dessutom är det mer en folkfest än en tävling. Jag promenerar hellre en bit om jag känner att det blir för tufft för kroppen, säger Jessica.