Violettvita cymbalblommor, gula amaryllisväxter och röda "lejonklor" ... sedan väderfenomenet El Niño har spridit ett ovanligt ymnigt vattenflöde över ökenområdet blommar det med en intensitet vars like man inte har skådat på årtionden. Atacamaöknen ligger i norra Chile längs Stilla havet.

– Det här är ett väldigt ovanligt fenomen, konstaterar Daniel Díaz, chef för det nationella turistcentret i Atacama-regionen.

El Niño som vanligtvis innebär dåliga nyheter har därmed bidragit till en ljusare aspekt. Öknen blommar varje år, men i år har regnet varit ovanligt kraftigt. Det har resulterat i den mest spektakulära blomstringsperioden på 40 år, konstaterar Raúl Céspedes, ökenexpert vid Atacamas universitet.

– När man tänker på öken, tänker man vanligtvis på fullständig torka, men det finns ett latent ekosystem här som bara väntar på de rätta förutsättningarna för att uppstå, säger Céspedes.

Fenomenet har gjort att även turismen blomstrar: Sedan blomningens början har resorna till öknen ökat med 40 procent, något som torde glädja inte minst Daniel Díaz.