Ali Bongos far Omar Bongo styrde landet i 40 år fram till sin död 2009, då sonen tog över. Nu vill Bongo den yngre bli vald till en ny mandatperiod. Den farligaste rivalen heter Jean Ping, populär efter att ha fått många mäktiga vänner internationellt när han ledde Afrikanska unionen (AU) 2008-2012.

Ping lovar att öppna upp maktutövningen i det som i flera decennier i praktiken varit en enpartistat, auktoritärt styrd men relativt lugn och stabil. Regimen är väldigt beroende av oljeintäkter, som nu delvis sinar i takt med fallande priser.

– Gabon är som Titanic, på väg mot ett isberg medan orkestern fortsätter spela. Och isberget heter, om ingenting görs, inbördeskrig, har Ping sagt till franska Le Monde.

Totalt finns ett tiotal kandidater i presidentvalet, alla män.

Landet har gorillor och andra spännande djur i de djungler som utgör stora delar av ytan, och turismen är sakta i växande. Reseföretaget Lonely Planet beskriver det som "Centralafrikas mest progressiva och resenärvänliga destination, även om det ska erkännas att konkurrensen inte är så stor".