Fakta: Najib Razak

Najib Razak är premiärminister i Malaysia sedan 2009. Han företräder partiet Umno, som är det största i regeringskoalitionen Nationella fronten som styrt landet sedan självständigheten 1957.

Umno företräder landets största folkgrupp malajerna medan andra viktiga koalitionspartier är baserade på andra minoriteter som kineser och indier.

Nationella fronten vann senast i val 2013, men gjorde då sitt sämsta val hittills.

Premiärminister Najib Razak frias därmed från anklagelserna, som lett till krav på hans avgång.

Kritiker har hävdat att pengarna kom från en malaysisk statlig investeringsfond, 1MDB, men riksåklagaren Mohamed Apandi Ali hävdar att det rör sig om en saudisk gåva i mars-april 2013. Den ska ha varit privat och inte förenad med något motkrav.

Hela gåvan minus motsvarande 520 miljoner kronor ska också ha återbetalats enligt utredningen.

En del malaysier påpekar att Mohamed Apandi Ali tillsattes som riksåklagare sedan Najib Razak sparkat hans företrädare på grund av just mutmisstankarna mot premiärministern, rapporterar BBC.

Även om Najib Razak nu formellt är rentvådd återstår många frågor. Varför fick premiärministern penninggåvan? Vad användes den till, och vart gick de 520 miljoner som inte återbetalades?

Ledande politiker inom Najib Razaks parti Umno har hävdat att donationen gick till kampanjen inför parlamentsvalet 2013, medan kritiker påstår att de användes för att köpa politiskt stöd och till premiärministern själv.