Fakta: ICC i Haag

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna är den enda internationella domstol som är permanent inrättad för att granska misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Romstadgan från 1998, som lägger grunden för ICC, skrevs under av 120 länder. För att den skulle träda i kraft krävdes att minst 60 länders parlament godkänt den, ett mål som nåddes 2002. Det är endast brott begångna därefter som kan tas upp.

Det är medlemsländerna själva, eller FN:s säkerhetsråd, som kan föra olika händelser till ICC för utredning. ICC har ingen egen polisstyrka utan bygger på medlemsländernas vilja att agera genom att till exempel lämna ut misstänkta. (TT)

Gbagbo, före detta Sorbonne-student och marxist, anklagas för fyra fall av brott mot mänskligheten. Han och medarbetaren Charles Blé Goudé pekas ut som ansvariga för mord, våldtäkter och förföljelse efter presidentvalet i Elfenbenskusten år 2010.

Gbagbo, som suttit som president i tio år, förlorade då valet mot rivalen Alassane Ouattara, men vägrade envist att acceptera valnederlaget. Han bet sig kvar, trots påtryckningar från omvärlden. I stället följde ett fyra månader långt inbördeskrig där uppemot 3 000 människor dog. Striderna fick ett slut när Frankrike ingrep med militär och hjälpte Ouattara till makten.

Pilotfall i ICC

Den första rättegångsdagen inleddes med att anklagelserna mot de båda lästes upp. Gbagbo förklarade sig oskyldig till brott mot mänskligheten, inte heller Blé Goudé ville kännas vid anklagelserna, rapporterar Reuters.

Gbagbo är den första före detta statschef som ställs inför ICC. Fallet ses som ett test av domstolens uttalade mål att skipa rättvisa för människor som fallit offer för några av världens värsta krigsbrott.

Tidigare försök att väcka åtal mot Kenyas president Uhuru Kenyatta resulterade i massiva protester från Kenya och allierade afrikanska länder. Åtalet lades sedan ner vilket var ett stort nederlag för ICC.

Domstolen har hittills bara kommit med två fällande domar, skriver Reuters. En av domarna gäller den kongolesiska krigsherren Thomas Lubanga som dömdes för att ha utnyttjat barnsoldater.

Anhängare stöttar

Hundratals anhängare till ex-presidenten har samlats utanför domstolen i nederländska Haaag samband med rättegången. Gbagbo är offer för den forna kolonialmakten Frankrikes nykoloniala inblandning, anser många. De anklagar domstolen för att ha varit för selektiva kring vilka som åtalats efter våldsvågen i Elfenbenskusten, trots att åklagaren Fatou Bensouda sagt att anhängare till Ouattara också står under utredning.

– Vi vill att han släpps, säger ivorianen Michele som rest 50 mil från Paris för att visa sitt stöd, till Reuters.