Fakta: Så gör man genomskinligt trä

Beståndsdelen lignin i träet har tagits bort på kemisk väg. Sedan har träet impregnerats med en transparent polymer med optiska egenskaper som matchar träet. "Vi har tagit bort ligninet på kemisk väg, ungefär som när man gör pappersmassa", säger Lars Berglund, professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på Kungliga tekniska högskolan. Efter det fylls träporerna med plexiglas som gör det genomskinligt.

Det genomskinliga träet är i första hand tänkt att användas i solceller och som huspaneler, enligt forskare vid Wallenberg Wood Science Center på Kungliga tekniska högskolan (KTH) som tagit fram materialet. Det har gjorts tidigare men i mikroskopisk skala.

– Det är nästan dubbelt så starkt som vanligt trä, om vi tänker oss att man använder tall, säger Lars Berglund.

Genomskinliga träpaneler skulle kunna ta upp solenergi och med en sorts växthuseffekt sänka kostnaden för att värma upp byggnader och göra dem mer miljövänliga.

– Den djärvaste idén vi har är träfönster som både har den vanliga fönsterfunktionen men också inbyggda transparenta solceller. Man utvinner dels solenergi, dels släpper man igenom ljus. Det är den ultimata funktionen, men det är en bit kvar till dess.

Forskarnas tanke är att använda materialet i solceller som då skulle bli billigare att tillverka, enligt Berglund. Men det är ännu "en vision".

Den största utmaningen nu är att utöka produktionen för att tillverka genomskinligt trä i större skala.

– Jag tror att det kommer ta i alla fall fem år att få ett industriföretag att plocka upp det.