Fakta: Gibraltar

Brittiskt territorium på 6,8 kvadratkilometer som gränsar till den spanska regionen Andalusien.

Har varit brittiskt sedan det erövrades 1704. Spanien gav Storbritannien överhöghet över Gibraltar i samband med freden i Utrecht 1713 efter spanska tronföljdskriget.

En stor majoritet av Gibraltars cirka 30 000 invånare vill förbli britter. En folkomröstning 2002 förkastade totalt förslaget om förhandlingar mellan London och Madrid om delat styre.

I en debattartikel i den brittiska konservativa tidningen The Times skriver han att en så kallad brexit, ett brittiskt utträde ur EU, skulle öppna för "odemokratiska" framryckningar från Spanien.

"EU, även om det inte är perfekt, försäkrar fri rörlighet av människor, tjänster och varor. Allt detta är livsviktigt för oss i Gibraltar."

Fabian Picardo pekar oroligt på en brittisk regeringskälla som varnat för att brexit innebär att inga garantier finns för att kunna hålla gränsen till Spanien öppen.

Nyligen sade den spanske utrikesministern José Manuel García-Margallo att dagen efter en eventuell brexit kommer Gibraltarfrågan att tas upp. Det tolkar Fabian Picardo som ett hot om Spanien tänker stänga gränsen om Gibraltar lämnar EU.

De två EU-staterna Spanien och Storbritannien har i evinnerliga tider bråkat om Gibraltars status. Spanien gör anspråk på det brittiska territoriet, ett krav som senast avvisades i en folkomröstning 2002. I kolonin bor runt 30 000 personer.