Fakta: Drakfisk

Finns ett tiotal kända arter, och en av de mer kända kallas Pterois miles, som på engelska är känd som Devil firefish (djävulseldfisk).

Drakfisk är spridd över hela södra Stilla havet och Indiska Oceanen. De hittades först i Medelhavet utanför Israel 1991, och på senare tid rapporteras fynd även från Libanon och Tunisien.

Drakfisk lever på cirka 40 arter av fiskar och kräftdjur. När de sprids till ett nytt område minskar förekomsten av infödda arter kraftigt.

När drakfisk känner sig hotad kan de gå till attack. Deras sting kan orsaka extrem smärta, svullnader, rodnader, blödningar, illamående, domningar, ångest, huvudvärk, yrsel och förlamning.

Giftet finns bara i rygg- och analfenornas fenstrålar, därför är det inte farligt att äta köttet som i Japan anses vara en delikatess.

Förekommer som akvariefisk, och drakfisk som hittats utanför Cypern och Turkiet kan ha blivit utsläppt eller kommit från Röda havet via Suezkanalen.

Källa: AFP, Yle, ANS Task force

– Det visar att fisken sprids, och det är oroande, säger Maria del Mar Otero på IUCN, en paraplyorganisation för nästan 1 300 miljö- och naturvårdorgan med sammanlagt 15 000 frivilligexperter i 185 länder.

Stinget från djurens fenor är sällan dödliga för människor, mer vanligt är att de orsakar sådant som extrem smärta, kräkningar och andningsproblem.

Fiskarna fruktas även för att de påverkar andra arter i miljön i havet negativt. Den cypriotiska marinbiologen Carlos Jimenez säger att det kan få stora följder såväl för ekosystem och lokala ekonomier som är beroende av fiske.

Trots sina uppseendeväckande färger och långsamma rörelser håller sig till och med hajar borta från drakfisk. Med få fiender får den nästan fri lejd att kalasa på fiskarter som normalt håller alger och sjögräs i schack.

När drakfisk etablerade sig i Karibien orsakade de stora problem i ekosystemen, och myndigheter har börjat sätta hårt mot hårt. På Kuba arrangeras årliga tävlingar för att fånga dem och restauranger har börjat servera deras vita, saftiga kött som i Japan hålls för en delikatess.