Fakta: Kidnappningen av Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad flyttade till Filippinerna år 2000 och jobbade på en hotellanläggning där han kidnappades.

Samtidigt bortfördes kanadensarna John Ridsdel och Robert Hall och filippinska Marites Flor.

De båda männen har dödades, men Flor släpptes fri i juni.

Gerillagruppen Abu Sayyafs ledare har svurit trohet till terrorgruppen IS.

– Jag är så glad och har haft tur som lever, sade Sekkingstad till reportrar på ön Jolo innan han flögs till Davao för att träffa Filippinernas president Rodrigo Duterte, rapporterar AFP.

Sekkingstad visade upp sin ryggsäck med gummitofflor, en vattenbehållare och några andra föremål han haft i fångenskapen, för reportrarna på plats. Han sade att han ska spara dem för alltid.

Fruktansvärt

Kjartan Sekkingstad beskriver sin tid i fångenskap som "fruktansvärd" och säger att han och de andra gisslantagna behandlades "som slavar", rapporterar NRK och hänvisar till lokala medier.

Det är fortfarande oklart om, och i så fall vem, som betalat en lösesumma för Sekkingstad. I går sade fredsminister Jesus Dureza att de inte gett några pengar Abu Sayyaf-gerillan för att släppa norrmannen, däremot har president Rodrigo Duterte tidigare sagt att Filippinerna gett gerillan pengar, rapporterar NRK.

Lösesumman – ett mysterium

Det är i vilket fall som helst inte den norska regeringen.

– Vi har inte deltagit eller godkänt någon överföring av några pengar. Vi kan inte heller kommentera om det har skett på andra sätt, säger statsminister Erna Solberg.

Den 56-årige norrmannen fördes tillsammans med tre andra bort från en hotellanläggning på ön Samal natten till 22 september 2015.