Fakta: Attacken mot hotell Splendid

Två bilbomber exploderade enligt vittnen utanför hotellet klockan 19.30 lokal tid (20.30 svensk tid). Innan angriparna tog sig in i hotellet attackerade de kafé Cappuccino nära hotellet. En kaféanställd uppger att flera personer dödades där.

Det finns uppgifter om att minst 20 människor har dödats och minst 15 har skottskadats. Flera personer, oklart hur många, hålls som gisslan inne på hotellet.

al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig attacken. Gruppen låg också bakom angreppet och gisslantagandet på ett lyxhotell i Mali i höstas. Då dödades 22 människor, bland dem två gärningsmän.

Ännu sent i går kväll pågick sporadisk skottlossning mellan säkerhetsstyrkor och angriparna. Det hördes även skottlossning inifrån hotellet.

I morse meddelade Burkina Fasos regering att 63 personer ur gisslan fritagits.

Källor: AFP, Reuters, BBC news

Dessförinnan twittrade Frankrikes ambassadör i landet om att insatsen för att frita gisslan hade startat. Reuters rapporterade att bland andra franska elitsoldater var aktuella för att delta.

al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig attacken, enligt Site som bevakar jihadister på nätet.

Angreppet startade med att två bilbomber detonerade utanför hotellet, som stormades och ett okänt antal personer togs som gisslan. Uppgifter i internationella medier har gjort gällande att det kan röra sig om 100 personer.

Hur många som dödades och skadades av bilbomberna och efterföljande skottväxling är inte känt.

"Minst 20 döda"

– Vi har inte exakta uppgifter om antalet döda, men det är åtminstone 20, säger Robert Sangare, chef för Yalgado Ouedraogo-sjukhuset i huvudstaden Ouagadougou.

– Minst 15 personer har skottskadats, och andra har fått skador när de flytt i panik, tillägger han.

Den burkinska regeringen och ögonvittnen bekräftade uppgifter om att människor dödats.

Enligt Elias Aneheim Ulvenäs på svenska UD finns inga uppgifter om drabbade svenskar.

Hotellet Splendid som angreps ligger i Ouagadougous centrum och används ofta av journalister, regerings- och FN-tjänstemän.

"Politisk instabilitet"

Burkina Faso höll nyligen presidentval, det första efter en kupp förra året. Den störtade presidenten Blaise Compaoré hade styrt landet i 27 år.

– Det råder fortfarande politisk instabilitet. Så jag tror att tidpunkten för attacken kan vara betydelsefull, säger Cynthia Ohayon, analytiker på International crisis group, till brittiska BBC news från Ouagadougou.

– Landet har långa gränser till Mali och Niger, och vi vet att det finns väpnade grupper i gränstrakterna. Så det här var nog något vi kunde förmoda att det skulle inträffa, säger hon.