Fakta: Kidnappad i över fyra år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, sydafrikanen Stephen McGowan, en nederländare och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali, enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl direkt.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna, sannolikt tillhörande al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim), har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.

Statskupp, inbördeskrig och en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april 2015.

Den sydafrikanska hjälporganisationen GIft of the Givers (GOTG) är på plats i Mali för att försöka förhandla om ett eventuellt frigivande av den kidnappade Johan Gustafsson och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowan.

– I morgon, onsdag, hoppas vi kunna möta medlare och skicka budskapet att vi vill prata igen med al-Qaida, säger Imtiaz Sooliman, ordförande i GOTG, till TT.

Organisationen ska också kontakta klanledare och religiösa ledare i området och försöka få till möten med dem.

– Det tar ungefär två–tre dagar att nå dit genom öknen. Vi vill fråga om de kan ha någon påverkan för att försöka få gisslan släppt, säger Imtiaz Sooliman.

Han berättar att medlarna vet om att organisationen ska komma, att de är redo att ta emot, samt att den även vill träffa ledare i området.

– Det har medlarna inga problem med, säger Imtiaz Sooliman.

Det har också ryktats att en ny gisslanvideo har gjorts, men den har inte organisationen sett.

– För tio dagar sedan sade medlare att en ny video skulle släppas, men inte när eller vad den innehåller, säger Imtiaz Sooliman.