Fakta: Oregelbundet fenomen

El Niño är ett meteorologiskt-oceanografiskt fenomen som utgör ena fasen i en oregelbundet återkommande förändring av ytvattentemperaturen och väderförhållanden i tropiska Stilla havet.

Motsatsen, La Niña, innebär att det sker en nedkylning av området. Fenomenen uppstår i växelverkan mellan atmosfären och havet. De påverkar väderhållanden i stora delar av världen.

Den nuvarande El Niño, som började förra året, har orsakat tropiska orkaner i Stilla havet, en rejäl minskning av de livsviktiga monsunregnen i Sydostasien, bränder i Indonesien samt torka och vattenbrist i Syd- och Mellanamerika.

Källa: SMHI med flera

April 2016 var med stor marginal den varmaste aprilmånaden som någonsin uppmätts globalt, visar siffror från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Sju månader i rad har det slagits värmerekord. Aprilsiffran visar dessutom på den största ökningen någonsin, jämfört med april året före, rapporterar tidningen The Guardian. Även värmerekorden i februari och i mars visade en rekordstor marginal.

Sifforna från Nasa visar att medeltemperaturen var 1,1 grad högre i april jämfört med den genomsnittliga apriltemperaturen 1951-81.

Redan där

Det innebär, enligt Torben Königk, klimatforskare på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), att den globala medeltemperaturen varit 1,5 grader högre de senaste 2–3 månaderna, jämfört med utgångsåret 1880.

Därmed tangerar temperaturökningen det så kallade Parisavtalet, där det stipuleras att den sammanlagda uppvärmningen ska stanna "klart under" två grader och att ansträngningar ska göras för att den inte ska nå 1,5 grader.

– Men vi är redan där alltså, åtminstone de senaste månaderna. Det visar att vi verkligen måste göra mycket för att den inte ska öka ytterligare, säger Torben Königk.

En bidragande orsak till det ovanligt varma klimatet är väderfenomenet El Niño, som innebär att ytvattnet i Stilla havet värms upp.

Relativt stark

– Just nu är det en kombination av global uppvärmning och El Niño. De närmaste månaderna kommer nog också vara ovanligt varma. I slutet av året däremot, när effekten av El Niño mattas av, kan det mycket väl bli så att temperaturerna faller tillbaka något, men det vet vi inte, säger Torben Königk.

El Niño kommer oregelbundet, med 3–7 års mellanrum, men årets El Niño är relativt stark.

– Senast den var en lika kraftig var 1998, säger Torben Königk.

El Niño har relativt liten påverkan på klimatet i Norden. Hos oss påverkar andra väderfenomen mer, som Nordatlantiska oscillationen (NAO). Däremot kan El Niño ha stor betydelse för exempelvis södra Afrika och delar av Asien, där torka och bränder kan uppstå, medan det brukar regna mer än normalt i exempelvis Kalifornien och delar av Afrika.