Fakta: Visste du detta om D-vitamin?

På våra breddgrader är solljus den viktigaste D-vitaminkällan sommartid. Vitaminet lagras i kroppen men förbrukas under vintern. Under den mörka delen av året behöver man få i sig D-vitamin via kosten. Fisk, ägg, kött och svamp är bra källor.

Det D-vitamin som används vid berikning av exempelvis mjölk kommer från fettet i fårull. Vegetabiliska livsmedel brukar berikas med ergokalciferol (D2), som finns i skogssvamp.

Barn som får i sig för litet D-vitamin kan drabbas av rakit, som missformar skelettet. Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper.

D-vitamin är giftigt i alltför stora mängder och kan påverka njurarnas funktion. Men för att nå sådana mängder måste man överkonsumera vitamintillskott, det är ingen risk för överdoser bara via maten.

Källa: Livsmedelsverket

Allt är så mycket lättare på sommaren, när sol på huden gör att kroppen bildar D-vitamin. Så här års behöver kroppen hjälp på traven.

– I Sverige är det bara under sommarhalvåret som solen står tillräckligt högt för att vi ska kunna bilda D-vitamin. Därför är det viktigt att man får i sig det via maten under vinterhalvåret, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

– Exempelvis fisk, särskilt fet fisk, är bra för att få i sig D-vitamin.

Vild svamp, ägg och kött är andra källor. Mjölk är också bra – svenskproducerad mjölk med lägre fetthalt innehåller tillsatt D-vitamin. Och mer kommer.

– Vi har sett över reglerna för obligatorisk berikning av olika livsmedel. Det kommer att bli fler livsmedelsgrupper och högre halter i de livsmedel som berikas, säger Åsa Brugård Konde.

Det handlar och fil och yoghurt plus laktosfria alternativ och växtbaserade drycker som havredryck. Mjölk, yoghurt och fil med fetthalt upp till tre procent omfattas av de kommande berikningsreglerna.

Vissa grupper kan behöva separata tillskott för att inte drabbas av vitaminbrist. Det gäller bland andra barn under två år, de behöver D-droppar. Barn som av någon anledning inte vistas utomhus eller som bär heltäckande kläder, och därmed inte exponeras för solljus, bör fortsätta med D-dropparna. Även vuxna kan behöva tillskott.