Fakta: EU:s avtal med Turkiet

EU och Turkiet enades den 18 mars om en uppgörelse där migranter och flyktingar som kommit utan tillstånd till Grekland ska kunna skickas tillbaka till Turkiet. I utbyte ska syriska flyktingar skickas direkt till EU från flyktingläger i Turkiet. Hittills har dock endast några hundratal tagits tillbaka.

Enligt avtalet ska EU skynda på överförandet av tre miljarder euro som tidigare utlovats till stöd för mottagandet av syriska flyktingar i Turkiet. Om och när pengarna tar slut öppnar EU även för ytterligare tre miljarder i stöd. Hittills har 190 miljoner euro betalats ut.

EU lovade även ny fart i förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap samt om visumfrihet för turkiska medborgare. Det sistnämnda har föreslagits till slutet av juni – om Turkiet uppfyller de 72 kriterier som krävs. Enligt EU återstår fortfarande 5 kriterier att uppfylla, medan Turkiet hävdar att allt är gjort.

Källa: EU-kommissionen.

Fakta: EU:s omfördelning av asylsökande

EU-länderna enades i höstas om att omfördela 160 000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien under den upptrappade flyktingkrisen. Flera länder röstade dock emot förslaget och hittills har inte ens en promille av de asylsökande verkligen skickats vidare.

Så här är läget just nu:

00#0000000Landfrån Italienfrån GreklandTotaltFrankrike137262399Finland148111259Portugal12389212Nederländerna50142192Tyskland203757Sverige39-39Rumänien62935Luxemburg-3030Malta151126Belgien24-24Lettland12122Estland-1919Spanien18-18Irland-1010Schweiz10-10Cypern-66Litauen-66Bulgarien-44Tjeckien-44Totalt5918811 472

Kroatien, Polen, Slovakien, Slovenien, Ungern och Österrike har ännu inte tagit emot någon av de omfördelade. Schweiz har liksom Norge, Island och Liechtenstein erbjudits att frivilligt delta i systemet. Danmark och Storbritannien har i sin tur undantag från EU:s rätts- och inrikessamarbete och har valt att inte delta i fördelningen. Sverige har beviljats anstånd med mottagandet i ett år.

Källa: EU-kommissionen, 10 maj.

Det skärpta tonläget märks tydligt i en tweet från turkiske parlamentsledamoten Burhan Kuzu sent i tisdags.

"EU-parlamentet ska diskutera rapporten om visumfrihet för turkiska medborgare. Om fel beslut tas skickar vi över flyktingarna", varnar Kuzu, från det turkiska regeringspartiet AKP, enligt Reuters.

Samtidigt har president Recep Tayyip Erdogan gång på gång sablat ned vad EU gjort för att bekämpa terror och lösa flyktingkrisen och uppfylla det flyktingavtal som slöts i Bryssel den 18 mars.

"Hafsverk"

Enligt avtalet ska Turkiet ta tillbaka flyktingar och migranter som anlänt till Grekland och i gengäld kunna skicka syriska flyktingar direkt till EU.

Kritiken var dock skarp redan från början, inte minst från människorättsorganisationer som uttryckte stor oro över hur de tillbakaskickade skulle behandlas.

Rapporter om allehanda missförhållanden i Turkiet – senast från Human Rights Watch om att turkiska gränsvakter misshandlat och skjutit skarpt mot flyende – har inte direkt ökat förtjusningen.

– Den här uppgörelsen vi har med Turkiet är ett hafsverk, konstaterar Spaniens utrikesminister José Manuel Garcia-Margallo i spansk radio på onsdagen, enligt AFP.

Ingen B-plan?

Att Spanien å andra sidan bara lyckats ta emot 18 av de 16 000 asylsökande från Grekland och Italien som landet åtog sig i höstas skyller utrikesministern på att de grekiska mottagningscentren inte fungerar.

– Grekland har inte de tjänstemän som behövs för att lösa problemen och resten av länderna sitter och väntar på att någon ska säga "nu har processen inletts och ni måste börja ta emot flyktingarna", säger Garcia-Margallo.

Enligt tyska tidningen Bild funderar EU på att de pengar som utlovats till Turkiet ska ges till Grekland i stället, om flyktinguppgörelsen med Ankara brakar ihop. Fast det förnekas än så länge.

– Vi har ingen plan B, bara en plan A, som vi fortsätter med, sade EU-kommissionens talesman Alexander Winterstein i tisdags.