Fakta: Detta har hänt

Kvinnan, som var i 60-årsåldern, anmäldes försvunnen när hon inte dök upp på sitt jobb under kvällen den 3 oktober. Den efterföljande natten hittades kvinnan död i ett skogsområde i Stidsvig i Klippans kommun.

Hon hade varit ute på promenad i dagsljus när hon blev överfallen. Hon knivhöggs bland annat i halsen. Sedan flyttades kroppen en kort bit bort till en uttorkad bäckfåra.

Misstankar riktades snabbt mot en 27-årig man som bodde i en bil cirka 300 meter från brottsplatsen. Han har nu åtalats för mord och rättegången hålls i Helsingborg den 30 mars till den 13 april.

Sedan tidigare är han också åtalad för inblandning i cigarettsmuggling. Rättegång i det målet hålls i maj.

Källa: Åklagare Eleonora Johansson

– Som jag förstår honom har han menat att han hittar henne i det skick som vi sedan hittar henne, att han blir rädd och gömmer henne för att inte bli misstänkt, säger åklagare Eleonora Johansson till TT.

Med teknisk bevisning, vittnesuppgifter och delvis genom mannens egna uppgifter anser hon sig kunna bevisa att han dödade henne.

Motivet har utredningen inte gett någon klarhet i. Han kände inte kvinnan sedan tidigare. Hennes plånbok, husnycklar och smycke har lämnats kvar på platsen, så därför utesluts rånmotiv.

– Kvar blir då en fråga om det har funnits ett sexuellt motiv och vi hittar en mängd våldspornografi i hans dator, så pass mycket att vi funderar på om det är anledningen. Men om det verkligen är så kan vi inte säga.

Kroppen hittades i en uttorkad bäckfåra och misstankar riktades tidigt mot mannen, som bodde i en bil bara 300 meter från brottsplatsen. Han har suttit häktad sedan den 9 oktober och rättegången startar den 30 mars.